Krajevi i ljudi

Čarobna ljepota Velebita

Kad pogledam kroz prozor svoje sobe vidim Velebit, čarobnu planinu koja u meni budi želju da se što prije maknem iz užurbanog grada i uživam u prirodi. Ta mi se želja ispunila jednu subotu kada smo išli s prijateljima na jednodnevni izlet na Veliko Rujno.

Veliko Rujno nalazi se u srcu Velebita i poznato je svetište Majke Božje. Zajedno s Malim Rujnom, najprostranija je velebitska visoravan koja se pruža u dužini od sedam i širini od jednog kilometra. Smješteno je u Parku prirode Velebit na nadmorskoj visini od oko 900 metara.

Gledajući Velebit, izgleda nevjerojatno da se između vrhova te čarobne planine nalazi ovako velika zaravan. Tek od prije nekoliko godina do Rujna se može doći autom, pa se to prekrasno područje sve više obnavlja i prima planinare, sportaše, hodočasnike, turiste i sve ljubitelje prirode.

Kad smo došli do male kamene kućice, jedva smo čekali rastrčati se po prirodi i udahnuti čisti planinski zrak. U daljini smo čuli divlje konje, pjev ptica i šum drveća. To je bio jako lijep osjećaj. Iza ručka smo se uputili u istraživanje prirode, išli smo planinariti.

Pogled s vrha bio je veličanstven. Ispred nas pružalo se more, vidjeli smo Maslenički most. Htjeli smo što duže ostati na vrhu i uživati u ljepoti pogleda na more i planine, ali morali smo se vratiti prije mraka.

Nadam se da ću opet posjetiti Velebit, možda kad sve bude prekriveno snijegom.

Matea Špoljarić, 6.r.