Slobodno vrijeme

DAH s pjesmom ‘Novi kraj priče’ osvaja You Tube

DAH s pjesmom ‘Novi kraj priče’ osvaja You Tube

Dorijan Dukić i Mateo Horvat,učenici drugoga razreda srednje Prirodoslovno-grafičke škole  i škole Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, primjer su mladima jer kako Mateo reče,dok ostali izlaze u provod, oni pišu pjesme. Svojom prvom pjesmom ‘Novi kraj priče’ osvajaju You Tube.

Bez daha s DAH-om

Njihov je bend DAH (Doky and Horvat) osnovan 2017. godine, a bazira se na alternativnom ili skicofreničnom popu. Bend čine Mateo Horvat (tekstopisac, pjevač, gitarist, basist, klavirist) i Dorijan Dukić (bubnjar, klavirist, gitarist). Njih su se dvojica upoznali prije godinu dana preko zajedničke prijateljice te su tokom vremena shvatili da vole istu glazbu i da se žele baviti njome. Da su bili u pravu dokaz je njihova prva pjesme Novi kraj priče.

Što sve može samoća, dosada i slobodno vrijeme

Kada smo ih pitali koji su im glavni motivi pisanja pjesama, odgovorili su gotovo jednoglasno: samoća, dosada i slobodno vrijeme. Najveći utjecaj na njih ima grupa Twenty one pilots koja  im je veliki glazbeni uzor.

Sami su snimili i spot za pjesmu (Dorijan je bio učenik naše škole i član Filmske družine Z(k)adar) koji je do sada skupio na You Tubeu preko devet tisuće prikaza,  a pušta se i na radiju.

Kad smo Dorijana upitali što je bila inspiracija za ovu pjesmu, evo što nam je odgovorio: „U ovom svijetu fali ljudskosti pa nam je to donekle bila inspiracija.“ Dečki su nam ispričali o trenutcima kada je došao red da se novonastala pjesma pokaže razredu. Naime, u Mateovom razredu atmosfera je bila pozitivna, vedra i puna podrški, dok je Dorijanov razred reagirao na potpuno suprotan način. Atmosfera je bila negativna i puna ruganja na samu temu pjesme. Upitali smo Dorijana smetaju li mu takvi komentari, no on je na to bez imalo promišljanja ogovorio: ,,Mene to nimalo ne dira već mi daje još veću motivaciju za pisanje pjesama.“

Uzor mladima

Dečki zajedno nastupaju u raznim prigodama svirajući i pjesme drugih izvođača. Nešto najluđe i najljepše doživjeli su kada su pjevali Cesaricu u blizini Pozdrava Suncu, a jedan je mladić zaprosio svoju curu.  Ovi srednjoškolci primjer su mladima da se sve može postići uz malo dobre volje, kreativnosti i ljubavi prema onome što radiš.

Lara Pedić i Paola Brnin, 8. r.