Iz škole

Izložba replika rimskog nakita

U našoj školskoj knjižnici 23. listopada 2012. u 9,00 sati otvorena je izložba učeničkih radova Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru. Izložba pod nazivom Rimski nakit – atraktivan i moderan klasični nakit, vjerna je replika klasičnog nakita iz toga doba, nastao u sklopu projekta Glasnici davnina.

Nakit za žene i muškarce

Cilj ove radionice je razumjeti i spoznati civilizacijski kontekst antičkog doba kao dijela svjetske baštine i njegovo urastanje u svijet kakav danas poznajemo i u kojemu živimo.

Radove su predstavile knjižničarka Elvira Katić, prof. latinskoga jezika Petra Jović te pedagoginja, časna sestra Mirjam. Učenici gimnazije uključeni su u kreativnu radionicu koju vodi profesorica Elvira Katić. Radionica radi već deset godina i kroz nju je prošlo više od sto učenika. Prošle školske godine napravili replike su nakita iz Rimskog carstva. Dok su izrađivali taj nakit imali su potpuni nadzor Arheološkog muzeja i stručnjaka da bi napravili predivne replike.

Nakit je izrađen kao pokazatelj prapovijesti i prošlih vremena dok je postojalo Rimsko Carstvo.Izrađivao se luksuzni nakit, muški i ženski. Muškarci su uglavnom nosili samo prstenja, a žene su nosile naušnice, ogrlica i tibulice. Tibulice su vrlo posebne jer su to prije bile kopče koje su spajale dijelove odjeće. Općenito sav nakit se izrađivao od plemenitih metala, dragog i poludragog kamenja i bisera. Nošenjem tog nakita, prikazivali bi svoj status i naglašavali u kakvom luksuzu žive. Učenici su pokušali napraviti replike/kopije nakita pomoću žice, staklenih i plastičnih perli te fimomase. Radili su na temelju pravih slika Rimljanki.

U našoj će knjižnici izložba biti 15 dana, a potom će radovi biti izloženi u Osnovnoj školi u Sv. Filipu i Jakovu.

Tekst: Anđela Brkljača, 8.r.
Fotografije: Petra Drača, 8.r.

Oznake