Iz škole

Još jedna učiteljica – mentorica

Prošle školske godine u našu je školu došla učiteljica razredne nastave Zvjezdana Barić. Učenici i kolege brzo su je prihvatili jer je učiteljica Zvjezdana srdačna i nadasve vrijedna, što potvrđuje i napredovanje u učitelja-mentora. Bio je to povod za razgovor.

Imenovanje su joj uručili Vinko Filipovič, ravnatelj ZOO-a i ministar znanosti obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović.

1. Zašto ste se opredijelili za posao učiteljice?

Željela sam studirati arhitekturu, ali za studiranje izvan rodnoga grada nisam imala obiteljsku podršku pa sam odlučila upisati neki studij na tadašnjem Filozofskom fakultetu Zadar. Upisala sam studij razredne nastave 1984.g. Posao mi se učiteljice činio zanimljivim i izazovnim.

2. Volite li raditi s djecom?

Jako! Učiteljski je posao zahtjevan i vrlo odgovoran, ali rad s djecom me ispunjava i jako veseli.

3. Jeste li kao učiteljica strogi prema djeci? Slušaju li Vas?

To bi trebali pitati moje učenike. Naravno, mi se obostrano slušamo.

4. Vratili ste se s promocije imenovanja u učitelja-mentora. Kako ste se osjećali?

Odluku o napredovanju u zvanje uručio mi je ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović na svečanoj promociji 20. travnja 2012. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. U trenutku uručenja osjećala sam se ponosnom jer sada pripadam skupini od svega šest posto učitelja od ukupnog broja zaposlenih u obrazovnoj vertikali.

5. Koliko dugo radite u prosvjeti? Gdje ste radili prije nego ste došli u našu školu?

Kao učiteljica razredne nastave radim dvadeset i jednu godinu. Prije nego što sam prošle šk. godine kao organizacijski višak došla u ovu školu, radila sam u OŠ Petra Preradovića. Naime, u školi na Poluotoku smanjen je broj razrednih odjela.

6. Kako se osjećate pri pomisli da sljedeće godine dolazi nova generacija?

Još sam mislima i osjećajima vezana za i uz svoje sadašnje četvrtaše tako da još ne razmišljam o novoj generaciji premda je svaka nova generacija za mene novi izazov. Da, radujem se prvašima.

Najdraža knjiga:  roman Srednji spol,  autor: Jeffrey Eugenides (literatura za odrasle);  dječji roman Heidi,  autorica: Johanna Spyri  (literatura za djecu)

Najdraži film: američki film Forrest Gump

Najdraža pjesma/ vrsta glazbe: Maslina je neobrana /volim dalmatinske klapske pjesme

Najdraža boja: zelena

Najdraže jelo/piće: istarska maneštra (po receptu moje pok. none)

Dora Klarić