Susreti

KAKO SU SLOVA STVORILA RIJEČI

 

Slikovnica je kao medi od velike važnosti jer potiče razvoj predčitalačkih vještina djece i kao takva postaje prva djetetova knjiga i prvi susret sa slovima. U Kneževoj palači u Zadru dana 10. studenoga 2023. godine održano je predstavljanje slikovnice „Kako su slova stvorila riječi”, a u prvim redovima nalazile su se i učenice 8.a  razreda Osnovne škole Stanovi u pratnji knjižničarke Božene Ivankov i profesora hrvatskoga jezika Vilka Dujmovića.

Tekst za ovu slikovnicu je napisala Petra Marušić, logopetkinja Dječjeg vrtića „Latica“. Sklona izmišljanju priča za svoju djecu, ona je po prvi put zapisala jednu, a kada je skupila hrabrost, pokazala ju je ravnateljici vrtića Aniti Rudić. One su je zatim predale ilustratoru Marinu Franiću, koji je ovu slikovnicu ukrasio predivnim, maštovitim i zanimljivim ilustracijama te uredniku Frani Herendi koji je ovaj plod mašte pretvorio u stvarnost. Kako bi saznale više o ovoj slikovnici, njezinu nastanku i koliko se truda treba uložiti u izradu, odradile smo kratki intervju s urednikom Franom Herendom.

Što znači biti urednik?

Urednik je osoba koja sugerira eventualne korekcije nakon što autori napišu ili ilustratori naslikaju djelo. U našoj slikovnici nije bilo potrebe ni za kakvim korekcijama što se tiče teksta i ilustracija. Autori su funkcionirali i bili složni od početka, baš kako to i treba biti. Također, urednik je središnja osoba koja objedinjuje ono što su autori stvorili oblikujući zamišljeno u knjigu. Važno je da urednik tijekom rada komunicira s autorima, grafičarima, dizajnerima, tiskarom i knjižarama. Mi urednici osjećamo se kao producenti i redatelji nekoga filma.

Kako Vam je bilo raditi na ovoj slikovnici? Je li bilo prepreka i izazova tijekom njezina nastanka?

Sve nam je išlo od ruke i bilo je ekstremno ugodno zato što je tekst već bio gotov. On je sam po sebi već bio pripremljen za tisak i trebalo je još izvršiti temeljnu lekturu, što je posao urednika. Posao je tekao vrlo glatko i raditi s ovakvim ljudima bilo je jako jednostavno i zabavno.

Zbog čega podržavate ovakva književna djela?

Meni je osobno jako važno da zadarski autori dobiju prepoznatljivu važnost i izvan Zadra. Ovome projektu dosta sam se posvetio jer sam i ja kao mali imao puno poteškoća s čitanjem i pisanjem, stoga mi ovo sve skupa jako znači. Zbog toga mi je zanimljivo sudjelovati u ovakvim projektima i pomagati djeci s teškoćama.

Koliko je vremena bilo potrebno za ovu slikovnicu?

Nakon što je tekst bio gotov, trebalo je još godinu dana. To nije rad na kojemu se radi svaki dan u kontinuitetu, stoga je potrajalo dok se knjiga ne izda (nakon što je u potpunosti sređena). Da djelo izađe u javnost kao knjiga, općenito treba godinu-dvije.

Pišete li i Vi knjige?

Naravno, napisao sam pet romana, zbirku pjesama i slikovnicu.

Može li se organizirati predstavljanje ove slikovnice u našoj školi?

Naravno, treba pitati autore, a ja mislim da će se oni rado odazvati.

Imate li poruku koju biste htjeli poručiti djeci u našoj školi?

Svi možemo biti pisci naše knjige. Pisac nije samo onaj koji zna pisati, već je pisac onaj tko želi pisati i ima tu volju i inspiraciju za pisanjem.

 

Katina Bolanča 8, a

Natalija Smolić, 8. a

 

Novinari školskog lista na predstavljanju slikovnice