Susreti

Matija Dedić – čovjek istinskog talenta

Hommage Dori Pejačević  –  naslov je koncerta koji je 10. studenog 2011. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održao naš poznati pijanist Matija Dedić, umjetnik kojeg je Bog doista darovao izvanrednim talentom. Nikad nisam bila na sličnom koncertu, niti je to glazba koju inače slušam, no u „svirci“ Matije Dedića doista sam uživala.

Svoje nastupe doživljavam kao igru

Ono što me je posebno razveselilo, bila je Matijina pristupačnost kad sam ga zamolila za kratak razgovor kako bih mogla napisati članak za Korake, a rado je pristao i na dodatno fotografiranje.

Otkrio je da je zadovoljan svojom karijerom, pogotovo uspjesima, jer, kako sam kaže, ima dosta mlađih, ali i onih iskusnijih, konkurencija je velika, a on postiže uspjeh za uspjehom.

Prvi je put zasvirao kada mu je majka (Gabi Novak, op. a.), iz milja kaže mater, kupila klavir kada je imao pet godina. Tada mu je on bio samo igračka.  I danas svoje nastupe doživljava kao igru sa svojom najdražom igračkom po kojoj prebire i doznaje svakim danom sve više i više.

Uzor mu je u ranim danima bio Keith Yared, čiju mu je ploču dao „ćaća“ (Arsen Dedić, op a.), kada je imao petnaest godina. Ta ga je ploča iz ’77. i opredijelila mješavini jazz-a i klasike. Nakon nekoliko godina je otišao u Graz, umjesto na zagrebačku Akademiju, ali klasičnu glazbu nikad nije napustio.

From The Beginning – američki album simbolična naslova

Prije četiri je godine nastupao kao predgrupa na zagrebačkom Jazz festivalu. To je bio početak njegovog druženja s Amerikancima.Nakon nastupa odlazi u Ameriku i prvi put sa svojim vršnjacima, glazbenicima iz Amerike snima CD. Ne krije zadovoljstvo snimljenim jer je to njegov prvi CD kojeg su objavili Amerikanci. Snimao ga je u New Yorku, pa se taj CD simbolično i zove From The Beginning.

Otkrio nam je da je njegov rad s velikim imenima bilo ogromno iskustvo, jer uz sviranje čuje i dosta iskustava s turneja i s raznih koncerata.

Od nagrada ima dosta Porina, koji su mu mnogo više značili kada je bio mlađi nego sad. Kako je rekao, bila je to dobra reklama. A najdraža nagrada mu je ona koju je primio od Društva skladatelja za svoj prvi CD. Ima i nekoliko stranih nagrada, ali nažalost, one su rjeđe od domaćih.

Tekst i fotografije: Petra Vidaić, 8.r.

Oznake