Krajevi i ljudi

Maturalac

Na najveći hrvatski poluotok krenuli smo 18. svibnja 2012. u ranim jutarnjim satima. Posjetili smo Rijeku, Pulu, Rovinj, Poreč, Motovun, te mali gradić Fažanu iz kojeg smo brodom krenuli prema Brijunima. Bili smo spremni!

Rijeka – grad Liburna

Maturalno smo putovanje započeli putom u Rijeku, gdje smo krenuli rano ujutro, da bismo nakon 6 sati vožnje došli na odredište. Rijeka nam je svima dobro poznata po svojem Korzu i Starom gradu, ali i McDonalds’u, koji se nalazi na Trgu Republike Hrvatske.

Prošetali smo i Mostom branitelja Republike Hrvatske.

Motovun – istarska utvrda

Nakon odmora i ručka u Rijeci, svoje smo putovanje nastavili u istarskoj najbolje sačuvanoj srednjovjekovnoj utvrdi – Motovunu. Nakon duge šetnje popločanim ulicama Motovuna, uživali smo u predivnim pogledima na nizinu ispod grada.
Zanimljivost čini činjenica da cestu odmah prati rječica kako bi ugođaj bio još zanimljiviji i ljepši, gotovo nestvaran.

Prvi dan obilaska Istre bližio se kraju pa smo se uputili prema Rovinju u hotel Valdaliso gdje ćemo odsjesti.

Pula – grad ribe, vina i turizma

Nakon što smo se odmorili od prethodnog dana, uslijedila je vožnja autobusom do Pule i razgledavanje grada i njegovih znamenitosti, od kojih je najpoznatiji pulski amfiteatar, ili kako ga ljubitelji gladijatorskih borbi vole zvati – Arena.
Imali smo vlastitog vodiča koji nam je objašnjavao i opisivao njezinu povijest, te načine kako je građena. Posjetili smo i katakombe ispod zemlje gdje se čuvaju iskopine koje su u davna vremena kopali stari Rimljani. Od tih iskopina, najzanimljivije su bile vrlo dobro očuvane amfore.


Pula

Vidjeli smo „Tabulu Peutingerianu“, zemljopisnu kartu cestovne mreže Rimskoga Carstva, o kojoj nam je više rekao naš vodič.

Dok smo razgledavali grad, vodič nas je odveo na trg, gdje nam je pokazao Slavoluk Sergijevaca, antički rimski slavoluk, koji je postavljen u spomen na tri brata obitelji Sergija, posebno na Lucija Sergija Lepida, tribuna koji je služio u Rimskoj legiji.

Brijuni – otočje čistoće, mira i sreće

Na red su došli i Brijuni. Krenuli smo brodom iz malog gradića Fažane koji je od Brijuna udaljen tek par kilometara. Prvo stajalište bila je „Cesta Roberta Kocha“, njemačkog bakteriologa koji je dokazao da su uzročnici bolesti živi mikrobi, otkrio postupke za uzgoj i proučavanje bakterija te suzbijanje mnogih zaraznih bolesti. Uveo je laboratorijski uzgoj bakterija na hranjivoj podlozi, te razradio postupke bojanja bakterijskih stanica.

Nakon što nam je vodič ispričao malo više o Dr. Robertu Kochu, uputili smo se u razgledavanje rezidencije bivšeg jugoslavenskog predsjednika, Josipa Broza Tita, gdje smo vidjeli njegov osobni automobil, te muzej prepariranih životinja koje je on sam lovio.

Cijene za „korištenje“ automobila su bile izrazito velike, čak i do 5.000 kuna.

Nakon razgledavanja, uslijedio je obilazak muzeja s prepariranim životinjama, a nakon toga sjeli smo u lokalni vlakić, te se odvezli do poznatog Safari-parka, koji je okružen predivnim vrstama biljaka i životinja.

I tako završava naše putovanje po Brijunima, ali i drugi dan izleta. Vratili smo se u hotel. Još nas čeka obilazak Rovinja i Poreča.

Rovinj – srce istarskog turizma

Treći, i nažalost zadnji dan našeg zajedničkog boravka, počeo je odlaskom do grada Rovinja i šetnja starom popločanom cestom Gruzijanom do Crkve Sv. Eufemije.

Unutrašnjost crkve obložena je mnogim kipovima, stupovima, freskama, slikama. Najviše su se isticale orgulje koje nismo mogli vidjeti jer su bile prekrivene.

Nakon crkve Sv. Eufemije uputili smo se na Limski kanal, zaljev na zapadnoj obali Istre između Vrsara i Rovinja, koji je nastao kao estuarij rijeke Pazinčice koja danas ponire u Pazinskoj jami kod Pazina, a u prošlosti se ulijevala u more u Limskom kanalu.


Rovinj

Poreč – grad športa i kulture

Nakon obilaska Limskog kanala, na red je došao i Poreč, gdje smo s lokalnim vodičem razgledavali Eufrazijevu baziliku, staru gradsku vijećnicu, te ostatke hrama kojeg su stari Porečani izgradili za boga Sunca.

Na kraju je na red došla i Eufrazijeva bazilika, jedan od najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju, izgrađena u 6. stoljeću na mjestu ranokršćanske crkve, u vrijeme biskupa Eufrazija i cara Justinijana I.
Sustav Eufrazijeve bazilike čine znamenite građevine: Eufrazijeva bazilika, Župna crkva, Sakristija i trikora, Krstionica i zvonik, Maurov oratorij, kao i obližnji biskupski dvor, za koji je najnovijim istraživanjima utvrđeno da pripada istom bizantskom razdoblju kao i bazilika.

Nakon što smo vidjeli krstionicu i ostatke kamenih iskopina, uputili smo se u unutrašnjost bazilike.

Obilaskom Eufrazijeve bazilike završava naše putovanje Istrom. Autobusom smo se iz Poreča zaputili prema Zadru – umorni, ali sretni i složni, ostavljajući iza sebe uspomene pune pjesme i prijateljstva…

Božidar Klarić, 8.r.