Zadarski kantunić

Međunarodne učeničke razmjene i programi mobilnosti

iskustva učenika iz OŠ Bartula Kašića
iskustva učenika iz OŠ Bartula Kašića
iskustva učenika iz OŠ Bartula Kašića

U srijedu, 20. studenog 2013. održana je prezentacija u Muzeju antičkoga stakla o međunarodnoj učeničkoj razmjeni i programu mobilnosti.

Predavanje je organizirao grad Zadar u suradnji s Osnovnom školom Bartula Kašića i Sveučilištem u Zadru.

Iskustva učenika

Moderator okruglog stola bila je voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju u Gradu Zadru, Anita Gržan Martinović, a u programu su sudjelovale Ksenija Vidmar-Ninčević, nastavnica engleskoga jezika u osnovnoj školi Bartola Kašića s učenicima, Josipa Jurjević, nekadašnja učenica Gimnazije Jurja Barakovića i Maja Kolega, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zadru.

Nazočnost svih zadarskih osnovnoih škola

Predavanju je prisustvovalo po nekoliko učenika iz gotovo svih osnovnih škola i studenti koji su trenutno na razmjeni u Zadru. Za početak su nam učenici iz Osnovne škole Bartula Kašića sa svojom mentoricom Ksenijom Vidmar Ninčević prezentirali način rada i pripreme svojega projekta na temu Europskoga građanstva, za što su dobili prvu nagradu. U radu na projektu surađivali su s timom iz Atene. Projekt se sastojao od 6 modula kroz 6 mjeseci. Učenici su izložili, kako su naučili debatirati, biti kreativniji, samostalno izraziti svoj stav, znajući za posljedice eventualnoga neprihvatljivog odabira riječi, mnogo toga o povijesti demokracije, potpuno samostalnom radu itd.

Josipino iskustvo

Nakon toga nam je svoje kratke doživljaje ispričala Josipa Jurjević koja je prije nekoliko godina bila u ljetnome kampu u Španjolskoj. Rekla je, kako joj je to bilo predivno iskustvo, koje će pamtiti cijeloga života te je svima preporučila da naprave tako nešto ako imaju priliku.

Bili su nam pokazani i razjašnjeni svi programi razmjene studenata. Vrste programa mobilnosti su: Erasmus, CEEPUS, Erasmus Mundus i Mobilnosti putem bilateralnih ugovora. Srvha mobilnosti studenata može biti studijski boravak ili stručna praksa.

Prijava za mobilnost studenata

Ako nekoga zanima postupak prijave za mobilnost studenata, on glasi: odaberite strano sveučilište koje nudi studijski program koji Vas zanima, kontaktirajte Ured za međonarodnu suradnju i raspitajte se o programima mobilnosti te se prijavite na natječaj za financiranje mobilnosti.

Na natječaje za mobilnosti se mogu prijaviti svi redovni studenti Sveučilišta u Zadru, ali i izvanredni studenti pod uvjetom da za vrijeme mobilnosti budu upisani u redoviti studentski program.
Zanima li vas nešto više o programima mobilnosti posjetite stranice Agencije za mobilnost i programe EU, www.mobilnost.hr.
Predavanje je bilo jako poučno i zanimljivo te smo saznali puno više o programima mobilnosti što nas možda u skoroj budućnosti očekuje.

Tekst i fotografije: Ana Grgica Knežević, 8. r.