Iz škole

NACIONALNI ISPITI I IZBOR SREDNJE ŠKOLE

 

Svi znamo da se s početkom sedmoga razreda počinje postavljati i pitanje o izboru srednje škole koje je s odlaskom u osmi razred sve više aktualno, a ove su se godine naši osmaši susreli i s nacionalnim ispitima, ili kako ju učenici odmilja zovu „malom maturom“. Iako se mala matura osmašima nije bodovala za srednju, sigurni smo da im nije bila nimalo lagana. Zato smo odlučili provesti anketu među osmim, ali i sedmim razredima i zabilježiti njihove dojmove kako bismo saznali nešto više o načinu na koji biraju i koje srednje škole odabiru.

NACIONALNI ISPITI

Nacionalni ispiti ili mala matura novost je u školovanju. U provedenoj su anketi učenici osmih i sedmih razreda izjavili da im se mala matura nimalo ne sviđa i da ne misle da ona istinski pokazuje njihovo znanje. Što se tiče pisanja ispita, čini se da su sedmaši zabrinutiji nego osmaši, no sedmaši kažu da je to zato što će se njima nacionalni ispiti vjerojatno računati za upis u srednju. Jedna od stvari oko koje se svi slažu jest to da će najteži ispit biti upravo iz Povijesti, a iz Hrvatskoga jezika najlakši. Unatoč svemu tome, osmaši, koji su napisali sve ispite, misle da su ih odlično napisali, za razliku od sedmaša koji vjeruju da ih oni neće dobro napisati kada na njih za to dođe red.

IZBOR SREDNJE ŠKOLE

Izbor srednje škole jedna je od važnijih odluka koju naši osmaši moraju donijeti ove godine. Provodeći ovu anketu, doznali smo da većina ispitanih zna točno u koju bi srednju ili ima nekoliko opcija, skoro nitko nije bez ideje. Ipak, mi smo htjeli napraviti korak dalje i saznati na temelju čega će naši sedmaši iduće godine birati srednju školu. Začuđujuće je da će znatno veći broj ispitanih birati srednju prema mogućnostima koje pruža, nego prema društvu, kao što je bilo očekivano. Također nam je anketa dokazala da od par ponuđenih izbora srednjih škola sedmaši i osmaši preferiraju gimnaziju te je najmanje zainteresiranih za ŠPUD. Saznali smo da neki čak razmišljaju o odlasku u srednju izvan grada, no s obzirom na to da je riječ većinom o sedmašima, vjerojatno će iduće godine biti manje zainteresiranih za tu ideju. Nadamo se da ćete svi vi pronaći srednju školu koja vam odgovara i da ćete dobro proći na maloj maturi.

Željeli bismo se zahvaliti svim sedmim i osmim razredima na suradnji u ovoj anketi, ali i profesorima koji su nam ustupili dio svojih nastavnih sati.

 

                                                                                                                     Luce Rumora, 7. a

    Tonka Dmitrović, 7. a

 

 

 

 

 

8. a razred s razrednikom Vilkom Dujmovićem

(generacija 2022./2023.)

 

 

8. c razred s razrednicom Sandrom Perić

(generacija 2022./2023.)

 

 

 

 

8. b razred s razrednicom Danielom Nekić

(generacija 2022./2023.)