Izostanci - tema broja

Najmanje izostali s nastave

Najmanje izostali s nastave

Sedmašice Ana-Paola Potočnjak i Tina Lončar, te osmaši Josipa Dujić, Marko Filipović, Antonela Batur i Antonela Domijan, učenici su koji su u prošloj školskoj godini u starijim razredima najmanji izostajali s nastave. Sretni da ovakvih uzornih učenika ima u našoj školi, odlučili smo o svakome napisati nekoliko riječi.

Ne želimo izostajati s nastave

Ana-Paola Potočnjak

Ana- Paola je učenica 7. b razreda, a od samih je početaka odlična učenica. Prošle je školske godine izostala samo 6 sati. „Neizostajanje s nastave isključivo je moja zasluga. Svjesna sam da svaki sat koji propustim, moram sama kod kuće nadoknaditi. Puno je lakše kad to naučim na satu.“

Ana- Paola nikad nije došla u napast da glumi bolest kad su ispiti i ispitivanja. „Ispit ionako moram pisati naknadno, a lakše je tremu podnijeti s kolegama iz razreda.“ Slaže se da ima učenika koji izbjegavaju nastavu zbog ispita, a njezina je poruka takvima, ako zaista nisu bolesni, da stisnu zube i dođu u školu.

Tina Lončar

Tina ide u razred s Anom-Paolom. Vrlo dobra je učenica, a prošle je godine izostala samo 9 sati. „Neizostajanje s nastave nije ni moja, ni zasluga roditelja. Gotovo nikad nisam bolesna, a ne pada mi na pamet da izostajem jer na satu mogu puno bolje naučiti nego sama iz udžbenika.“ Naravno da ima učenika koji glume bolest kad se boje da će dobiti lošu ocjenu, no smatra da to nije pošteno ni prema sebi, ni prema drugim učenicima iz razreda.

Josipa Dujić

Josipa je omiljena u svojem razredu. Često se javi kako bi „spasila“ nekoga tko je manje učio ili nije naučio. „Vrlo sam malo izostala, a izostanci su se odnosili na liječničke kontrole. Nikad nisam glumila bolest, niti bih. I kad sve ne naučim, dođem u školu i pokažem ono što znam. Pa ne moram uvijek sve znati.“

Onima koji ne misle poput nje, poručuje da ne propuštaju nastavu, ne radi neopravdanih ili opravdanih sati, nego radi sebe. Uvijek dođe vrijeme kad mogu pokazati svoj trud, ali i svoje propuste.

Marko Filipović

Marko je vrlo dobar učenik 8. b razreda. U razred ide zajedno s Josipom. Izostao je samo osam sati jer za više nije bilo potrebe. „Ne volim propuštati nastavu i zaostajati s gradivom i nisam jedan od onih učenika koji glume da su bolesni kad se piše ispit. Oni koji to rade, misle da mogu izbjeći slabu ocjenu, ali na kraju školske godine, sve im se vrati kada se ocjene zaključuju.“

Antonela Batur

Antonela je  odlična učenica 8. a razreda. Prošle je školske godine izostala samo četiri sata. Ne voli zaostajati s gradivom pa je redovita na nastavi. Dogodi li se da ispit ne napiše dobro, uvijek može pisati ispravak.

Onima koji izostaju, a nisu bolesni poručuje: „Izostajte manje jer gubite puno gradiva koje vam nitko neće bolje objasniti od naših profesora.“

Antonela Domijan

I Antonela je učenica 8. a razreda. Jedanaest opravdanih sati je zanemarivo u deset mjeseci nastave. Ni ona ne želi zaostajati s gradivom, a ako je ponekad nešto boli, izdrži do kraja nastave, a sutra već bude bolje.

I ona bodri svoje kolege i poziva ih da razmisle o izostancima koji baš i nisu nužni jer posljedice nikad ne budu dobre. Treba tada puno više uložiti truda da naučiš sam.

Napisala Paola Brnin, 7. r.

Fotografirala: Megi Lerga, 7. r.