Ruganje - tema broja

Nisu svi isti

ruganje“Debela si!”, “Glupane!”,”Ružna si!” – takve uvrede neka djeca čuju svaki dan. Zašto? Zašto neka djeca, samo zato jer su drugačija i nisu savršena, trpe svaki dan? Zar su oni manje vrijedni od djece koja su “lijepa” i “mršava”?

Zašto? Zašto?

Biti drugačiji
Svi želimo upasti u neko društvo gdje ćemo biti zaštićeni i gdje nam se nitko neće rugati, no u tome društvu mi smo ti koji se moramo rugati drugima da bi ispali “face” i “cool”. No, je li to vrijedno? Zar nije ljepše kad se ističeš po tome što si drugačiji?
Da, u ovom svijetu kad si drugačiji, odmah te osuđuju i rugaju ti se. Slušaš metal “sotonjara” si, nosiš ružičasto “barbie girl” si, imaš dobre ocjene “štreber si”, loš si đak “glup si”. Nikad ne možeš udovoljiti drugima.

Nismo svi isti
Djeca i tinejdžeri često se rugaju mlađima od sebe, ali i svojoj generaciji. Dobacuju ružne komentare ne razmišljajući kako će to utjecati na dotičnu osobu. Dobace ružan komentar i smiju se. Da, to rade ne shvaćajući koliko to boli. Ne rugaju se oni samo zato što netko drugačije izgleda, već se rugaju i onima koji jednostavno nisu poput njih. Rugaju se
onima koji su dobri đaci, koji ne izlaze navečer van, koji čitaju i slušaju glazbu u slobodno vrijeme, a ne izlaze u kafiće kao većina njih. Zašto? Zašto ruganje? Zašto jednostavno ne mogu prihvatiti da nisu svi isti?
Vjerojatno je njima ruganje zabavno, smiju se drugima, sarkastično dobacuju ružne komentare, no osobi koja je žrtva ruganja to sigurno nije zabavno. Na nju to može ostaviti posljedice i samopouzdanje će joj pasti, samo zato jer je nekom bilo zabavno dobacivati uvredljive komentare.

Svi se rugaju
Svaki dan možemo vidjeti kako se nekom netko ruga i koliko god netko govorio da se neće nikad rugati, svi to rade, htjeli to oni ili ne, ne razmišljajući o svojim postupcima. Sljedeći put kada se budete rugali, pomislite kako bi vama bilo da ste na mjestu žrtve. Bi li vam bilo
ugodno? Sigurno ne!

Tekst: Anđela Brkljača, 8.r.
Ilustrator: Luka Dujić, 6.r.

Oznake