Susreti

Obožavam prijateljevati s knjigama

Ove je školske godine u knjižnicu došla nova knjižničarka Hajdi Škarica. U želji da ju bolje upoznate, postavili smo joj nekoliko pitanja. Kad pročitate njezine odgovore, siguran sam, da ćete češće svraćati u knjižnicu.

Recite nam nešto o sebi.
Radim posao koji volim i koji me uistinu zna učiniti sretnom. Volim neposredan kontakt s učenicima i kolegama  pri kojemu rezultati pozitivne, kreativne energije svih obogaćuju. Veseli me i učiti od vas učenika.

Gdje ste radili prije dolaska u našu školu?
Kao učiteljica hrvatskog jezika radila sam u više zadarskih osnovnih škola na zamjenama. Prije osam godina dobila sam posao školske knjižničarke u OŠ Jurja Barakovića u Ražancu, pa sam upisala i uspješno završila Dopunski izvanredni studij knjižničarstva. Od tada do danas radim posao školske  knjižničarke.

Kako se osjećate u našoj školi?
Osjećam se dobrodošlom. Škola je lijepa, atmosfera je ugodna, radna i pozitivna, a to mi se baš sviđa.

Kako vam se čini knjižnica?
Cijenim ljepotu, ali  je ne bih dovodila u preveliku vezu sa srećom. Ipak, mogu reći kako je knjižnica  na odličnom položaju, teško ju je ne zamijetiti. Ima bogat  knjižni fond i svijetla je. Žao mi je što nema uvjeta za veću čitaonicu.

Koliko učenici posjećuju knjižnicu i čitaju knjige?
Ne volim generalizirati. Na žalost, danas vlada opće mišljenje, a to potvrđuju i istraživanja,  kako učenici čitaju malo i  knjižnice posjećuju samo u krajnjoj nuždi. Rijetki se oduševe, a nerijetki su nesretni ako na dar dobiju knjigu. Odgovornost je naravno isključivo na nama odraslima i ne pada mi ni nakraj pameti reći bilo što negativno o učenicima.

Jeste li smislili neki projekt kojim ćete privući učenike u knjižnicu?
Ideja i planova ne nedostaje. U središtu svih naših nastojanja bit će  korisnici knjižnice, a to ste u prvom redu vi učenici i vaši nastavnici. Vrlo brzo promijenit ćemo interijer knjižnice i pristupiti informatizaciji. Započet ćemo projekt umrežavanja fonda naše knjižnice u Skupni katalog knjižnica Zadarske županije, a predstavit ćemo se i drugim hrvatskim knjižnicama na portalu školskih knjižnica UDK02. Realizirat ćemo projekte za poticanje čitanja i aktivnosti za poticanje knjižnične pismenosti.

Kada ste vi počeli čitati knjige i osjećati strast i ljubav prema njima?
Na određeni način s knjigom se družim od rođenja. Na ime Heidi reagirala sam puno prije nego li sam shvatila da postoji istoimena mala kozarica sa švicarskih Alpa. Kako je i moja mama bila učiteljica i strastvena ljubiteljica knjiga, u našoj kući knjige su iskakale iz svih kutova. Moje prve igračke zapravo su bile  knjige te me razvijena ljubav i strast prema njima ne čudi.

Što radite u slobodno vrijeme?
Radim svašta. Osim što kod kuće uvijek nastojim držati sve pod kontrolom (čime su posebno oduševljena moja djeca),  volim šopingirati sa svojom kćeri, družiti se sa svojim psom Lunom i drugim prijateljima, slušati dobru glazbu, svirati klavir, pjevati, a ponekad volim jednostavno ne raditi ništa. Nisam zaboravila, samo želim istaći, obožavam prijateljevati s knjigama.

Koja vam je knjiga najdraža?
Najdraža knjiga mi je dobra knjiga. Želite li nešto opširniji odgovor onda je to uvijek ona knjiga koju upravo čitam. Trenutno je to knjiga Markusa Zusaka Kradljivica knjiga. Preporuka: ne propustiti pročitati!

Što mislite o uspjesima naše škole na raznim natjecanjima i, naravno, o našem portalu?
Budući da su moja djeca bivši učenici ove škole, dugi niz godina sam preko njih  pratila rad škole i veselila se njenim brojnim uspjesima . Uredno sam čitala Korake, a to radim i danas na izvrsnom školskom portalu.

I na kraju, kakvu poruku želite poslati učenicima?
Citirat ću našu književnicu Sanju Pilić:
”Čitajte i sanjarite! Od dobrih misli i knjiga sagradite svjetove čudesne ljepote. Putujte s rečenicama u beskonačnost i otkrit ćete sebe u svemu. Igrajte se! Čitajte sa srcem!
Neka vas knjige miluju, tješe, škakljaju, umiruju, uče, čuvaju, zabavljaju, odgajaju i nasmijavaju.”

Luka Žunić, 6.r.