Iz škole

Proslavili smo Dan škole

U petak 1. lipnja proslavili smo Dan škole u znaku značajnih obljetnica:

  • 100 godina škole na Stanovima
  • 35. obljetnica OŠ Stanovi
  • 10. obljetnica Filmske družine Z(K)adar
  • Godina međunarodne zlatne ekoškole.

Bilo je svečano i veselo.

U znaku velikih obljetnica

Proslavu smo započeli priredbom koju su vodili Anđela Malinka (5. razred) i Luka Žunić (6. razred). Himnu je izveo školski pjevački zbor pod ravnanjem učiteljice Katice Razlog,

Školski je zbor s Anđelom otpjevao nekoliko pjesama

Ravnateljica škole, gđa Jurka Šaban održala je govor u kojem je naglasila kako je naša škola prepoznatljiva po vrhunskim sportskim i tehničkim dostignućima, vrsnim filmašima koji se svrstavaju u sam vrh hrvatskog dječjeg filmskog stvaralaštva, izuzetno kvalitetnom literarnom stvaralaštvu, trostrukim državni prvacima u poznavanju hrvatskoga jezika, izvrsnim geografima, poznavateljima stranih jezika i matematičarima. Pohvalila je brojne uspjehe učenika OŠ Stanovi te naglasila da su u zadnjih 20 godina imali 125 nastupa na državnim natjecanjima i 25 prvih mjesta.

Najuspješniji

Istakla je najuspješnije ove školske godine: osmaši Petra Vidaić i Ivan Bratović iz filmske družine Z(K)adar bili su prvi na ovogodišnjem državnom natjecanju, a mentorice su profesorice Slavica Kovač i Suzana Phillips. Internetski školski list Koraci na ovogodišnjem je Lidranu istaknut kao uzor ostalima. Urednice Koraka su osmašice Marija Strgačić i Petra Vidaić, a mentori Slavica Kovač i Stjepan Lozić. Ivan Bratović je sudjelovao na državnim natjecanjima iz matematike pod mentorstvom Vesne Goje i iz engleskog pod mentorstvom Dunje Sovitti i Sonje Kazije.

Na županijskim su natjecanjima, uz školski list Koraci, prva mjesta zauzele tri sportske ekipe pod mentorstvom Miroslava Čačića, a to su rukometašice, rukometaši i djevojčice u krosu.

Učenik generacije

Ravnateljica je uručila nagradu učeniku generacije Ivanu Bratoviću koji je u svih osam godina školovanja u našoj školi bio uzor svim učenicima kako u učenju tako i u ponašanju.

Ravnateljica je predstavila učenika generacije Ivana Bratovića

Ivan je višegodišnji član Filmske družine Z(K)adar i novinarske družine koja uređuje i školski portal i internetski školski list Koraci, te je svojim radom doprinjeo da su radovi istih družina dobili nagrade na državnoj filmskoj reviji i državnom susretu LiDraNo 2012.

Pozdravni govori

Zatim je u kratkom obraćanju nazočnima pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić rekao kako je OŠ Stanovi nekada radila u četiri smjene s 2000 učenika i kako je uvijek postizala velike uspjehe kako u redovnoj nastavi, tako i u izvannastavnim aktivnostima.


Joso Nekić – pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo

Nazočne je pozdravio zamjenik predsjednika Mjesnog odbora Stanovi, gospodin Milivoj Dujela naglasivši kako je škola u Stanovima uvijek bila i ostala ponos Stanova i Stanaraca.

U vrijeme prije 100 godina vratio nas je naš sumještanin gospodin Ferdo Perinović, zaljubljenik i istražitelj stanarske povijesti koji je u školi postavio izložbu fotografija i tekstova iz povijesti školstva kada je na ovim prostorima osnovana prva škola.

Pjesma i ples odzvanjali su pozornicom

Zatim su riječ preuzeli učenici. Olimpijsku pjesmu pod ravnanjem učiteljice Katice Razlog otpjevao je pjevački zbor. Članovi zbora sami su napisali i tekst i glazbu. Bio je to uvod u Dan izvannastavnih aktivnosti učenika osnovnih škola Grada Zadra koji će 6. lipnja 2012. obilježiti olimpijsku godinu.


Kad se male ruke slože

Godina 2012., godina je međugeneracijske solidarnosti, stoga su filmaši snimili kratki dokumentarni film Moj did i ja koji je premjerno prikazan.

Učenici 2.b i 4.b plesali su na melodiju Kad se male ruke slože, a poeziju su krasnoslovile Mija Jurjević, učenica četvrtog razreda i petašica Nina Hamš.

Naša voditeljica programa Anđela izvela je pjesmu Time To Say Goodbye Sarahe Brightman i dobila najveći pljesak.

“Pleše se brzo i na malom prostoru, pun je ideja i zaigran je, kreirao ga je 1953. godine jedan glazbenik iz Havanne, a dobio je naziv cha-cha-cha. Naravno, radi se o plesu.” tako je voditeljica najavila učenike 3.a razreda. Ozbiljni poput pravih plesača, za svoju su odličnu izvedbu dobili veliki pljesak publike.

Zelena zastava

Na kraju programa pjevački nas je zbor pjesmom Ekomen pozvao da se uputimo u vrt ispred škole gdje su Zelenu zastavu ponosno na jarbol digli gospodin Joso Nekić i svestrani Ivan Bratović.

Zastavu su podigli pročelnik Nekić i učenik generacije

Zastavu je blagoslovio župnik stanarske crkve Kraljice Mira don Milivoj Bolobanić, a zatim su sudionici ove svečane proslave bili pozvani na razgledavanje izložbe učeničkih radova.

U sklopu proslave svoju je prvu izložbu slika imala učenica 6.c razreda Mia Mašina.

Petra Drača, 7.r.