Putovanja

PUTOVANJE U VENECIJU

 

Kao svjetski poznata država i česta destinacija za putovanje ljudima diljem svijeta, Italija i njezini gradovi, kultura, tradicija, hrana i znamenitosti očaravaju svakoga. Rim, Padova, Firenca i Vicenza neki su od poznatijih gradova, no svakome u oko upadne i Venecija. Kao grad koji se prostire na 117 otočića s brojnim kanalima, poznatim gondolama i maskama, vrijedan je titule jednoga od najljepših gradova na cijelome svijetu. Ovo ljeto pružila mi se prilika da posjetim taj predivni grad i njegove slavne znamenitosti.

BAZILIKA SV. MARKA

Sa svojom obitelji u grad sam ušla brzim vlakom, a kada smo stigli, našli smo se u preplavljenome središtu. Gužve su po cijelome gradu ogromne, a trgovine se nalaze svugdje te u njima rade strani radnici iz Azije, što je za mene bilo neočekivano. Kako bi došli do Trga sv. Marka, morali smo šetati gotovo sat vremena, a red koji nas je dočekao za ulazak u baziliku, protezao se po cijelome trgu. Čekati u tom redu na ljetnome suncu bilo je naporno, a kada je ispred nas ostala još samo jedna obitelj, izbila je svađa. Starija gospođa se počela dugo prepirati s čuvarem o svome odijevanju zbog kojeg na kraju nije smjela ući u crkvu.  Kada smo ušli u baziliku, dočekao nas je predivan prizor. Bazilika sv. Marka jedna je od najpoznatijih dijelova Venecije koja je izgrađena 828. godine. Relikvije sv. Marka, nakon krađe iz Aleksandrije, bile su upravo tu smještene te se ovdje i dandanas nalaze, a mnogi turistički vodiči iz Venecije kažu kako njihovi preci nisu ukrali, već spasili svetog Marka sakrivši ga u svinjskoj masti. Sama bazilika ostavlja očaravajući dojam izvana, ali i iznutra. Puna motiva od davno ukradenoga zlata i izgrađena na principu bizantske arhitekture jedino ju mogu opisati kao predivnu. Unutar same bazilike nalazi se izložba djela vrlo stare umjetnosti. Moj tata i ja popeli smo se na krov s kojega se pruža pogled na Trg sv. Marka i jedan od mnogih kanala Venecije.

DUŽDEVA PALAČA

Nakon bazilike sv. Marka otišli smo u Duždevu palaču. Ovo je gotička plača izgrađena u 14. stoljeću. Bila je rezidencija mletačkoga dužda, ali i mjesto različitih mletačkih institucija sve do Napoleonove opsade grada i propasti Republike. Ogromna palača ima veliku količinu prostorija različitih namjena te je Mostom uzdaha povezana sa zatvorom. Po mome mišljenju palača je predivna, a svaka soba je posebna i ukrašena najrazličitijim motivima toliko da nisam mogla procijeniti koji dio mi se najviše sviđa.  Osim ukrasa, ova palača krije bogatu povijest grada Venecije te ustroja i načina rada Mletačke Republike i njezinih institucija.

Nakon posjeta palači bili smo premoreni i vrlo gladni, stoga smo uletjeli u prvi restoran koji smo vidjeli. Jelovnik je bio prepun pizza i talijanskih specijaliteta. Jelo je bilo vrlo ukusno, ali što se tiče pizze, tijesto je bilo pretanko, toliko da se nožem ogrebe tanjur nakon prvoga zamaha. Kada smo sve pojeli, uputili smo se u potragu za suvenirima. Najljepše trgovine bile su one s venecijanskim maskama šarenih boja, punih ukrasa i različitih motiva. Nakon što smo moja mama i ja izabrale sve moguće suvenire za svakog člana uže i šire obitelji te prijatelje, odlučili smo se uputiti prema svojoj zadnjoj destinaciji, a to je Opera La Fenica.

OPERA LA FENICE

Opera La Fenice jedna je od najpoznatijih u Europi.  1774.  Opera San Benedetto je, nažalost, izgorjela, no u potpunosti je rekonstruirana te je 1792. otvorena Opera La Fenica, nazvana simbolično po feniksu. Opera La Fenica  je u 19. stoljeću  postala poznata diljem Europe te su tamo jedni od poznatijih skladatelja izvodili svoje opere i skladbe. 1836. operu je zahvatio požar, no vrlo brzo je obnovljena, a plamenovi su je zahvatili i 1996. zbog električnoga štednjaka te je tada izgorjela u potpunosti, a samo su dijelovi stropa ostali netaknuti. Otvorena je ponovo 2003. godine, a za njezinu potpunu obnovu bilo je potrošeno  90 milijuna eura kako bi se očuvao stari ambijent koji me u potpunosti očarao. Cijela loža pruža predivan pogled na središnji dio opere čiji su boksovi identično izrađeni i pravilno raspoređeni, što je za mene pogled iz lože učinio još ljepšim. Na katu same opere nalaze se predivno ukrašene prostorije koje služe za izvođenje glazbe, ali i kuhinja. U svakoj prostoriji nalaze se različiti podatci o načinu izgradnje, događanjima, ali i o opernoj pjevači Mariji Callas, što je posjet za mene učinio još zanimljivijim. Pri samom ulasku pruža se audio guide uz pomoću kojeg sam saznala mnoge podatke. Opera je predivna, puna detalja i ukrasa te je jedna od najljepših građevina ovakve svrhe koju sam ikada vidjela.

MOST UZDAHA

Za kraj slikali smo se na Mostu uzdaha. Ovaj most, građen između 1600. i 1603. godine, povezan je s mnogo legendi, ali i tmurnom povijesti zatvorenika zatvora koji most povezuje s Duždevom palačom.  Izgrađen u baroknom stilu od istarskoga kamena, ovaj most služio je za izvršavanje smrtnih kazni, a prema legendi zauvijek će ostati zajedno zaljubljeni koji gondolom prođu ispod mosta. On je također prema popularnoj priči bio zadnji pogled na slobodu zatvorenika koji se, najvjerojatnije, nikada ne bi vratili iz tamnice. Most je svjetski poznat te postoje različite kopije diljem svijeta, a pogled koji pruža je predivan.

Venecija je po mome mišljenju jedan predivan grad, prepuna je lijepih crkva, znamenitosti, ulica te kanala i mostova koje ju čine posebnom. Ukrašena biljkama, prepuna trgovina  sa šarenim ukrasnim maskama i suvenirima, puna ljudi, najviše turista, ni jedan trenutak moga posjeta nije bio dosadan. Voljela bih da mi se ponovo pruži prilika posjetiti takozvani Grad Svjetlosti koji s razlogom zaslužuje titulu jednoga od najljepših gradova u cijelome svijetu.

 

Natalia Smolić, 8.a

 

 

Fotografije Venecije, slikala Natalija Smolić