Zadarski kantunić

Sustavno gospodarenje energijom

Ravnateljica potpisuje odredbe
Ravnateljica potpisuje odredbe
Ravnateljica potpisuje odredbe

Vizija naše škole kao članice Zelenoga ureda je poslovati s dugoročnom vizijom da naše aktivnosti zadovoljavaju potrebe naše škole, a da ne ugrožavaju mogućnost budućih generacija da zadovolje svoje potrebe.

Zaštitimo okoliš

U zajedničkoj suradnji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj, pokrenut je SGE projekt. Cilj je poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, a vodi se pod nazivom „Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj“. Cijeli projekt dodatno podupire Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i Globalni fond za okoliš.

Sve je počelo pilot-projektom u Gradu Sisku i Sisačko-moslovačkoj županiji 2006. godine, a 19. prosinca 2007. godine pretvoren je u nacionalni projekt.

Prvenstveno je usmjeren na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave. Pritom je cilj povećanje energetske učinkovitosti, tj. uštede novca za potrošnju energije u navedenim objektima. Građanstvu i uslužnim djelatnostima pomaže prvenstveno kroz informativne i savjetodavne kampanje.

U našem gradu u pilot projekt SGE uključena je naša škola i Osnovna škola Šime Budinića. Stoga su 22. travnja 2013. u Gradskoj vijećnici ravnatelji obiju škola prof. Jurka Šaban i prof. Ivan Čular potpisali Povelju kojom se obvezuju da će provoditi očuvanje energije i smanjivati potrošnju energije u svojim školama. Ovaj projekt je izuzetno koristan za očuvanje energije, ne samo za naše generacije, nego i za one nadolazeće.

Tekst i fotografije: Ana Grgica Knežević, 7.r.

Oznake