Zadarski kantunić

U Centru za socijalnu skrb

CZSSProlazite li Ulicom Andrije Hebranga na broju 1, u jednome od legendarnih zadarskih pet nebodera nalazi se Centar za socijalnu skrb. Jeste li se ikada zapitali što je tu?

Znatiželja me odvela do gospođe Jelke Špralja, diplomirane socijalne radnice u Prijemnom uredu.

Pomažući ljudima, čovjek pomaže sebi

Njezin je posao da daje sve informacije korisnicima koji se prvi puta javljaju u sustav socijalne skrbi radi mogućnosti ostvarivanja određenoga prava, potrebne dokumentacije i svih drugih informacija koje su za stranku važne.

„Crntar za socijalnu skrb javna je ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska.
Svaka osoba koja se obrati Centru za socijalnu skrb može očekivati informacije o pravima iz sustava socijalne skrbi i mogućnostima rješavanja vlastitoga problema, te stručnu pomoć i podršku u zadovoljavanju svojih potreba.“ rekla mi je gđa Jelka.

Pomagati potrebite

Na pitanje kako pomaže ljudima, odgovara: „U smislu pružanja pomoći i podrške u rješavanju problema, u promicanju ljudskih prava, socijalne pravde te jednakosti svih građana, pomažemo osobama koje se suočavaju s problemima siromaštva, nezaposlenosti, ovisnosti, alkohola, opojnih droga, psihičkih bolesti.“

letak o nasilju
letak o nasilju

Dnevno primi oko šezdeset stranaka-korisnika koji da bi ostvarili određena prava moraju ispunjavati zakonski propisane uvjete. To su ljudi koji imaju osobni obiteljski problem ili poteškoće koje ne mogu sami riješiti. U Centar se mogu javiti osobno s punim povjerenjem. Tu ce dobiti potrebne informacije i upute o pravima iz sustava socijalne skrbi i drugih usluga.

Centar štiti prava ugroženih

Ovdje se pomaže starijim i nemoćnih osoba, osobama s invaliditetom, maloljetnim osobama, neprihvatljivoga ponašanja, socijalno ugroženim samcima i obiteljima bez sredstava za život koji žive u nepovoljnim materijalnim prilikama. Centar štiti i prava djece i obitelji.

U svojem radu Centar surađuje s obrazovnim ustanovama, školama, vrtićima, udrugama civilnoga društva, zdravstvenim ustanovama, pravosuđem, policijom, domovima za djecu i odrasle, lokalnim upravama i samoupravama, vjerskim i humanitarnim zajednicama.

Na moje posljednje pitanje je li zadovoljna svojim poslom, gđa Jelka je rekla: „Kad bih ponovno birala izabrala bih upravo ovo što radim. Pomažući ljudima, čovjek pomaže i sebi. Postiže osobni rast i razvoj. Uči iz iskustva drugih, obogaćuje se i pridonosi zajednici u cjelini.“

Tekst: Lara Ban, 6.r.
Fotografije: Hana Anić, 6.r.