Zadarski kantunić

U Prirodoslovnom odjelu NMZ

muzejTrinaest učenika petih razreda u srijedu, 15. svibnja 2013. s profesoricom Antonijom Jović uputili su se u Prirodoslovni odjel Narodnoga muzeja Zadar na radionicu „Od sjemenke do biljke”. Tamo su nas dočekali Tomislav Mašić i Tea Šilić, koji rade u NP Sjeverni Velebit. Tomislav je geolog, a Tea se brine za botanički vrt na Velebitu.

Od sjemenke do biljke

Nakon uvodnoga predavanja o nastanku zemlje, kamena, o vrstama sjemena, vodi, svjetlu i o metodi sjetve i daljnjem tretiranju isklijale biljke, dobili smo sjemenke nevena, potočnice, mjehurice i lavande, koje smo trebali posaditi.

Tea nas je naučila da prvo moramo lonac obložiti komadićima cigle da voda i zemlja ne propuštaju, zatim zemlju pomiješati s pijeskom i lonac napuniti malo više od polovice. Kada se tako lonac pripremi, sadimo sjemenke. Sađenje je bilo popraćeno Tomislavovim humorističnim komentarima, pa smo se i smijali i bilo nam je zabavno.

Nakon toga Tea nam je objasnila kako se presađuje, pa smo prešli na presađivanje. Tea je već prije bila posadila potočnicu i neven koje smo trebali presaditi, svatko u svoj lonac.

Bilo je to jedno vrlo zabavno i poučno iskustvo.

Tekst:Katja Lacmanović, 5.r.
Fotografija:portal eZadar

Oznake