Krajevi i ljudi

Učimo putujući

Opatija je puna zanimljivosti
Opatija je puna zanimljivosti
Opatija je puna zanimljivosti

U utorak, 16. travnja 2013. grupa učenika od 5. do 8. razreda iz OŠ Stanovi i OŠ Zadarski otoci, koji uče njemački jezik kao izborni predmet, išli su na terensku nastavu u Opatiju koju je organizirala profesorica njemačkog jezika Željka Zrilić.

Opatija bajna

Tema nastave bila je Opatija te slavna dinastija Habsburg, koja je vrlo često dolazila u Opatiju. Na putu nas je pratila i filmska ekipa koju je vodila učiteljica Suzana Philips.

Na put smo krenuli u 7 ujutro, a u Opatiju smo došli u 12 sati. Dočekala nas je gospođa Zvjezdana Ilić, turistički vodič. Bila je obučena u staru nošnju Habsburgovaca, pa smo tako još više doživjeli duh habsburškoga vremena.

Opatijske znamenitosti

U Opatiji smo vidjeli i posjetili mnoga poznata i lijepa mjesta. Oduševila nas je Ulica slavnih na kojoj su zvijezde hrvatskih slavnih osoba: Krešimira Ćosića, Ivana Balića, Olivera Dragojevića, Dražena Petrovića, Slavoljuba Penkale, Blanke Vlašić, Ivane Brlić-Mažuranić i mnogih drugih.

Petra s vodičima u odjeći habsburškoga vremena
Petra s vodičima u odjeći habsburškoga vremena

Ulica slavnih

Posjetili smo Kristalnu dvoranu hotela Kvarner u kojoj se nalaze mnoge kristalne lampe i svijećnjaci. Hotel Kvarner prvi je opatijski hotel, poznat mnogim turistima diljem svijeta. Posjetili smo i prekrasno dvorište crkve sv. Jakova u kojem se nalazi zlatan kip sv. Marije.

Saznali smo da su simboli Opatije kip djevojke s galebom koju još nazivaju Opatijska nimfa, te cvijet kamelija.

Grafiti slavnih

Jako je zanimljivo bilo i u Vili Angiolini, koja je u vrijeme Habsburške monarhije bila hotel, a danas je muzej. U njoj smo mogli vidjeti kako su neke danas poznate stvari izgledale prije mnogo godina, kakve i koje su stvari bile moderne u to vrijeme te kako su neke stvari, bez kojih ne možemo, izgledale prije sto godina.

U parku Angiolina vidjeli smo jedan veliki zid s grafitima slavnih ljudi koji su došli u Opatiju kao što su Albert Einstein, Zucchero, Robert De Niro, Kirk Douglas, Vladimir Nabokov i mnogi drugi.

Pohod Gospi Trsatskoj

Ručali smo u hotelu Imperial. Nakon ručka imali smo odmor, a zatim smo se uputili u Rijeku u posjet crkvi Gospe Trsatske, u kojoj smo gledali zanimljiv film.
Poslije posjeta crkvi krenuli smo natrag u Zadar.

Sve u svemu, jako nam se svidio put u Opatiju i jako smo zadovoljni jer smo puno toga vidjeli i naučili. Opatija je predivan grad i rado bismo ga ponovno posjetili.

Tekst i fotografije: Petra Amanović, 6.r.

Oznake