Gosti urednici

Zaigrani Aktivni Gromoglasni – ZAG

U OŠ Marije Jurić Zagorke šk. god. 2002./03. započinje s radom Filmska družina Zaigrani Aktivni Gromoglasni – ZAG. Družina okuplja mlade zaljubljenike u film, učenike 5.-8. razreda. Danas Družina broji dvadesetak članova, a proteklih je godina radionice od ideje do premijere dječjega filma pohađalo dvjestotinjak učenika.

Voditeljice družine Nataša Jakob i Melita Horvatek Forjan s darovitim učenicima, ali i svim ostalima zainteresiranima za medij filma, tijekom proteklih deset godina snimile su tridesetak filmova. Glavni su likovi svih snimljenih filmova učenici, učitelji i roditelji naše škole koji su po nečemu osobiti. Filmovi su naišli su na veliki odjek zbog zanimljivosti i aktualnosti tema koje obrađuju.

Mnogi su filmovi nagrađeni i sudjelovali su na državnim revijama HFS-a, LiDraNu, Malom dokuartu, Unicefovom festivalu o pravima djece, SLAFF-u u Slatini, Danima janjevačke riječi u Kistanju i Janjevu, Festivalu prvih ili su prikazani na radionicama Mreže zdravih gradova u Kraljevici, Motovunu i Poreču, Gastro film festivalu u Osijeku i Bibijadi Zagreb film festivala.

Družina snima, uglavnom, dokumentarce i reportaže. Na našoj mrežnoj stranici www.udrugazag.hr u rubrici – filmografija – možete pogledati neke od naših uspješnica:

  • Pero, sedmaš, hiperaktivni učenik (1. nagrada u Čakovcu)
  • Hafiz, osmaš koji zna Kur’an napamet i sudjelovao je na svjetskom natjecanju hafiza u Dubaiju (1. nagrada u Čakovcu i Bjelovaru, državni Lidrano – Dubrovnik)
  • Ne ustajem na lijevu, sličice iz života paraolimpijke Ane Sršen koja vodi terapijsko plivanje na našem školskom bazenu (3. nagrada u Zadru)
  • Sretno dijete, petaš Filip koji pohađa nastavu u invalidskim kolicima (državni Lidrano, Novigrad)
  • Škola na kotačima, djeca nomadi koji žive u lunaparku i svake godine nastavu pohađaju u drugoj školi (1. nagrada na SLAFF-u, državni Lidrano u Šibeniku)
  • Klonovi, sličnosti i razlike jednojačanih bilzanaca, učenika naše škole (1. nagrada u Koprivnici, državni Lidrano u Puli)

U svibnju ćemo proslaviti naših prvih deset godina u kinu Tuškanac. Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate Zagovu filmsku večer.

Pozdrav mladim zadarskim novinarima i filmašima iz Zagreba, iz gradske četvrti Donja Dubrava!

Zagovke: Ana, Antonija, Ana-Marija, Lara, Lukrecija, Maja i Paula