Pljesak za...

54. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

54. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece        

U Makarskoj, gradu podno Biokova, od 5. do 8. listopada 2016. godine održana je 54. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Filmska reportaža Čitamo li, naše filmske družine Z(K)ADAR, prikazana je u 4. revijskoj projekciji. Nagradu nismo dobili, no sretni smo što smo se našli među 83, od prijavljenih 193, izabrana filma.

Četiri dana filma

Odlazak u Makarsku počeo je avanturistički već na samom početku. Autobus s filmašima iz Čakovca, Zagreba, Karlovca, Kutine i Mečenčana trebao je profesoricu Kovač i mene pokupiti na ulazu autoceste Zadar 2, no bura je odgodila sat polaska jer je dionica autoceste Sv. Rok – Maslenica bio zatvoren.

Već u autobusu upoznala sam nove prijateljice, a s Majom iz Kutine bila sam i cimerica.

Makarska, grad bogate povijesti

Do 15:00 sati svi su sudionici stigli u Makarsku. Nakon smještaja u hotelu Rivijera krenuli smo na organizirano razgledavanje Makarske. Prošetali smo se makarskom rivom, naslušali o povijesti Makarske čije se ime spominje još u dokumentu iz 16. st., za vrijeme turskih osvajanja. Turci su u Makarskoj držali vojsku i carskog poreznika. Poslije Turske, Makarska je pala pod mletačku vlast, potom pod Habsburšku Monarhiju.

Šetnja poluotokom Sv. Petra, na samom ulazu u gradsku luku, bila je popraćena burom. Gradski je to park s dugom šetnicom i plažama. S njega se pruža prekrasan pogled na Makarsku i Biokovo s jedne strane i otoke s druge.

Podno kipa sv. Petra nalazi se lančana ograda na kojoj zaljubljeni parovi ostavljaju svoje ljubavne lokote, a ključeve bacaju u more.

Revijske projekcije

U 20 sati održano je svečano otvaranje Revije. Na velikom platnu počela je četverodnevna filmska pustolovina. Nakon prve projekcije slijedio je razgovor s pomalo uplašenim, ali uzbuđenim autorima filmova. Pitanja su postavljali članovi Dječjeg žirija, ali i publike. Dječji međunarodni žiri brojio je 13 članova iz Makarske, Italije, Makedonije i Albanije.

Sljedeća su tri dana u žiži događanja bili filmovi. Gledali su se od 9:00 pa sve do večeri. Bilo je tu mnoštvo animiranih, dokumentarnih i igranih filmova pa filmskih reportaža, ali i filmova slobodnoga stila. Razgovori s autorima i dalje su se odvijali nakon svake projekcije, a u pauzama projekcija šetnja uz plažu, odlazak u grad i druženje. Nije nam smetala ni kiša kojoj je bura velikodušno ustupila mjesto pa je izlet u Park prirode na Biokovu otkazan.

Razveselila me je ulica koja ima gotovo isto ime kao naša Kalelarga. Zadrani imaju Kalelargu, a Makarani Kalalargu, samo je naša znatno šira.

Prekrasno iskustvo

Puno smo vremena proveli družeći se pa smo tako na dodjeli nagrada dijelili radost s nagrađenima. Nažalost naš film nije osvojio nagradu. Naravno da nisam bila tužna jer je ovaj izlet i ova Revija bilo jedno prekrasno iskustvo u mojem životu. Veliki je uspjeh i doći na Reviju. Nadam se da ćemo ove školske godine snimiti opet dobar film. Već se sad veselim 55. Reviji u Sisku.

napisala Ema Dražić, 7. r.

fotografirale Ema Dražić i prof. Kovač