Zadarski kantunić

Bijela zadarska zima

Skoro svake godine zima je u Zadru bez snijega, no ne i ova. Početkom veljače zalepršale su pahulje, najprije stidljivo i polako, donijevši radost u dječja srca. Ponesene tom radošću, padale su sve jače i gušće. Snijeg je zabijelio cijeli Zadar, sve krovove, sve barke i brodove. Valjalo se brzo toplo odjenuti i poći put grada i doživjeti ga u novom ruhu. Zabijeljela se Kalelarga, stari je Donat dobio bijelu kapu, Morske su orgulje svirale nježnije, a Pozdrav Suncu dobio nove, pastelne boje.

Dok se djeca raduju, skaču, grudaju, odrasli žure u topli dom.Uzburkano more plašljivo šalje valove prema obali, pokušava obraniti brodove od snijega.

Snijeg nije zameo samo ulice i kuće, već i brodove i kipove. Brodovi stoje kraj obale prekriveni snijegom. Hladno je, i bura se spustila s Velebita pa štipa prolaznike za obraze. Treba se toplo odjenuti, zato i kipovi oblače bijele kapute, omataju se šalovima da im ne bude hladno.

Ima snijeg i onu drugu stranu: kad se pločnici zalede, kad ceste nisu dobro očišćene, jer tko je očekivao snijeg u Dalmaciji. Razmišljati sad o tome? Naravno ne! Tko zna koliko ćemo opet zima čekati da Zadar zabijeli.

 

Tekst: Anđela Brkljača, 7.r.

Fotografije: Vesna Goja