Zadarski kantunić

Povodom 20. godišnjice stradanja Škabrnje i Vukovara

Povodom 20. godišnjice stradanja Škabrnje i Vukovara, 18. studenoga.2011. održan je Mimohod svjetlosti i sjećanja – da se ne zborave.

Mimohod je započeo u 17.30 ispred naše škole, odakle su sa svijećama u rukama uputili učenici, učitelji, roditelji i mještani kako bi odali počast žrtvama Domovinskoga rata.

Ulicom svete Marije krenulo se prema Osnovnoj školi Zadarski otoci. Mimohod su predvodile članice udruga Žene u Domovinskom ratu i Hrvatskih katoličkih medicinskih sestara i tehničara, Udruga navijača Tornado i PSG SOD “Damir Tomljanović Gavran”. Putem se molila krunica, a duž Vukovarske ulice zapaljene su svijeće za sve one koji su dali život za slobodu Hrvatske.

Na Trgu Damira Tomljanovića Gavrana održan je prigodan program, a najavila ga je snimka sirene za zračnu uzbunu koja baš nikog nije ostavila ravnodušnim. Zatim se začuo glas Siniše Glavaševića u jednom javljanju s radija.

U programu su sudjelovali profesor Ivica Antić i glumica zadarskog Kazališta lutaka Gabrijela Maštruko, klape Barufa, Traverša, VIS Magnificat i Zadarski plesni ansambl.

Kada se trgom prolomila Ave Marija u izvedbi Anđele Malinke, učenice 5. razreda naše škole, svečanost je dosegla vrhunac.

Navijači Tornada otkrili su mural posvećen Vukovaru i Škabrnji, a zatim su svi zajedno zapjevali “Svake noći za te Boga molim pivajući kamenu i drači, Croatio ka mati te volim”, poznate stihove pjesme klape Intrade Croatio iz duše te ljubim.

Glavna je poruka ovoga mimohoda da se događaji koji su se zbili u Domovinskom ratu nikad ne smiju zaboraviti.

Ovaj mimohod simbolično je spojio dvije škole, našu školu, OŠ Stanovi i OŠ Zadarski otoci. U dvorištu naše škole učenici mlađih razreda zapalili su svijeće u obliku srca.

Marija Strgačić, 8.r.