Iz škole

Dan sjećanja

vukovarZajedničkim satom povijesti sa filmskim dokumentarnim zapisima, u petak, 15. studenoga i ponedjeljak, 18. studenoga 2013. učenici i djelatnici naše škole odali su poštovanje nedužnim žrtvama Škabrnje i Vukovara u Domovinskom ratu.

Svjedočenja o Škabrnji i Vukovaru

U petak, svjedočenjima samih sudionika rata: predsjednika HVIDR-e pukovnika i zapovjednika obrane Vukovara Ivice Arbanasa, dopredsjednika HVIDR-e Tomislava Zelića i Gorana Burčula, predsjednika Udruge maloljetnih branitelja, sat povijesti kod učenika 7. i 8. razreda, koji su s najvećim pijetetom upijali svaku njihovu riječ, izazvao je tajac.

Ivica Arbanas
Ivica Arbanas

Prisjećanje na škabrnjske žrtve

Svoje je iskustvo najprije iznio Branimir Ražov, predsjednik Udruge središta za gardijsku obuku dočasnika »Damir Tomljanović Gavran«, rekavši – Isti su dan Vukovar i Škabrnja doživjeli tragediju. Bili smo svjedoci jedne bestijalnosti kojom su ušli i načinom kako su postupali s mještanima Škabrnje. Škabrnja je bila okružena i bilo je samo pitanje vremena kad će pasti. Kada ste u okruženju, očekujete pomoć i osjećate se izdano. No, kada pogledate s odmakom, nije se moglo drugačije, rekao je Ražov, dodajući kako njima u Škabrnji ne treba nikakav dokument o tome koji je bio plan okupatora. Bio je to plan  pripajanja Velikoj Srbiji, plan da nestanemo kao politički subjekt na ovome području. Zato su kolege koji su poginuli sjeme naše slobode i moramo ih se sjećati, poštovati ih i prisjećati ih se s pijetetom jer ako to ne radimo nestat ćemo kao narod.

Branimir Ražov
Branimir Ražov

Bitka za Vukovar

Pukovnik Ivica Arbanas osvrnuo se na bitku za Vukovar, atmosferu koja joj je prethodila te uvjete u kojima se odvijala.

Nakon što je u Borovom Selu 12. svibnja 1991. godine ubijeno dvanaest policajaca stvari se počinju komplicirati, rekao je predsjednik HVIDR-e Arbanas, opisujući i pod kojim uvjetima je djelovao čuveni „kukuruzni put“, jedina veza Vukovara s Vinkovcima. – Kukuruzi su te godine bili nevjerojatni – prisjeća se gospodin Arbanas – i do četiri metra visoki. No, na kraju su Srbi shvatili što radimo i počeli su postavljati nagazne mine. Tamo sam izgubio petoricu svojih najboljih pripadnika koji su održavali put.

Nakon predavanja učenici su pogledali izložbu znakovlja iz Domovinskoga rata koju je postavio gosp. Mladen Vukinović.

razgled izložbe
razgled izložbe

Vukovar – petnaesta postaja križnog puta

Obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju nastavljeno je i u ponedjeljak kada je učenicima 5. i 6. razreda prikazan dokumentarni film “Vukovar – petnaesta postaja križnog puta” autora Miljenka Dujele.
Na kraju projekcije učenicima se obratio i sam autor.

Tekst: Dora Hrboka, 7. r.
Fotografije: Katarina Strgačić, 8. r.