Izvannastavne aktivnosti – tema broja

Dječje ruke

djecje_rukeŠkolska zadruga “Dječje ruke”obnovljena je u listopadu 2011. godine i od tada njezini članovi vrijedno izrađuju rukotvorine kojima ukrašavaju našu školu, ali i organiziraju izložbe izvan škole.

Programi i ciljevi zadruge jesu poticati ekološku svijest kroz razvoj originalnog ekološkog proizvoda od prirodnih recikliranih materijala. Da bi ostvarila ciljeve, zadruga je podijeljena na eko i likovnu radionicu viših razreda koje čine učenici od 5. do 8. razreda.

Voditeljice ovih radionica su Aranka Kecman, Katica Razlog i Dunja Soviti koje polaznike uče kako biti kreativan i pri tomu sačuvati okoliš jer treba slijediti ideje međunarodne ekoškole, kakva je naša škola od 2002. godine.

Ove školske godine naši su zadrugari imali pune ruke posla jer je naša škola zahvaljujući uspjesima Filmske družine “Z(k)adar” bila domaćin 50. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece pa je trebalo izraditi 160 poklona za sudionike Revije.

Poklone su izradili od slanog i od mramornog tijesta. Recepte za izradbu poklona nisu nam odali, samo su nam odali tijek rada: umijesiti tijesto od brašna, vode i soli u određenom omjeru, oblikovati podlogu u obliku kruga i kvadrata, ukrasiti morskim motivima, osušiti, obojiti, lakirati, lijepiti podlogu, a zatim vezati konopac od lika i umotati.

Za Božić su ovi mali kreativci izradili tridesetak anđela od žice, krep-papira, loptica za stolni tenis, šljokica, kartona, trakica… kako bi uredili školski hol i kako bismo se u školi osjećali ugodnije.

I to nije sve. Učenici sedmih razreda proizveli su reciklirani papir od kojih su izrađena tijela anđela, a krila su anđeli dobili od ostataka papira iz likovnih mapa.

U izradi su već ukrasi za Uskrs, a kako će se predstaviti na 4. danima izvannastavnih aktivnosti, ostaje da vidimo u lipnju na Poluotoku.

Dorotea Vuković, 6.r.