Zadarski kantunić

Dobitnici nagrade ‘Dobrota nas veže i spaja’

Dobitnici nagrade „Dobrota nas veže i spaja“

Nagrade za razvoj filantropije u zajednici pod nazivom ‘Dobrota nas veže i spaja’ dodijeljene su u Zagrebu 1. prosinca 2017 godine. Uz OŠ Stanovi nagrade su dobile i zadarske osnovne škole Šime Budinića, Petra Preradovića, Svetoga Filip i Jakov te Klasična gimnazija Ivana Pavla II.

Novčane nagrade Otisak srca

Na svečanoj dodjeli nagrada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva dodijelila je 15 nagrada Otisak srca u iznosu od 10.000 kuna školama koje svoje volonterske inicijative i modele razvijaju u  osnovnim i srednjim školama na području RH, a ujedno, u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj dodijeljena je i nagrada za zajedničku inicijativu za razvoj filantropije.

Njegovanje čovjekoljublja među djecom i mladima

Učenicima i predstavnicima škola na svečanosti su se obratili državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić, predsjednik Upravnog odbora Nacionalne zaklade Dražen Vikić-Topić te Predsjednik Upravnog odbora Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj Enrique Aguada Asenjare.

Europska je zaklada za filantropiju i društveni razvoj usmjerena njegovanju čovjekoljublja među djecom i mladima te solidarnosti i djelovanja za opće dobro u zajednicama u kojima žive.
Zadarskim osnovnim školama “Šime Budića”, “Petar Preradović”, “Sv. Filip i Jakov”, “Stanovi” te Klasične gimnazije “Ivana Pavla II” uručena su priznanja za obilježavanje Europskog dana filantropije i novčana nagrada za osmišljavanje zajedničke inicijative oblikovanja slikovnice za djecu s filantropskom temom.

Inicijativa za Dobro(BIT) u zajednici

U našim smo školama uočili potrebu poticanja učenika i njihovih roditelja na razmišljanje o filantropiji i načinima na koji bi se oni mogli uključiti u pomaganje drugima. Stoga smo odlučili prijaviti izradu slikovnice kao inicijative za Dobro (BIT) u zajednici. Slikovnicu bi napisali i ilustrirali učenici navedenih škola nakon čega će se pristupiti tehničkom i grafičkom oblikovanju slikovnice te tiskanju. Cilj ovog projekta je izrada slikovnice odnosno pisanje priča o dobroti i dobročinstvima te čitanje djeci i mladima, u vrtićima i školama,  kako bi ih na taj način potakli na razmišljanje i djelovanje u skladu s filantropijom.

Uz svečanu dodjelu nagrada i lijepo druženje, posjetili smo i izložbu Nikola Tesla – mind from the future.

Ema Dražić, 8. r.

Fotografije iz arhiva šk. knjižnice