Zadarski kantunić

Obilježavanje 25. obljetnice akcije ‘Maslenica’

Obilježavanje 25. obljetnice akcije ‘Maslenica’

Program obilježavanja 25. obljetnice akcije ‘Maslenica’ u Zadru trajao je od 20. do 22. siječnja 2018. Subotu je obilježio letački program akro-skupina ‘Krila Oluje’, a u isto je vrijeme sa zvonika katedrale razvijena 25-metarska hrvatska zastava. Na rivi je bilo izloženo naoružanje i vojna oprema Oružanih snaga RH, među kojima i brod HRM-a, novi helikopter Kiowa, simulator letenja, bacači raketa, hrvatske puške i ostalo naoružanje.

Svečanosti su se pridružili profesori i učenici osmih razreda naše škole. Bio je to za nas poseban doživljaj.

Veličanstvena manifestacija

U ponedjeljak 22. siječnja željno smo iščekivali kad ćemo se s profesorima uputiti na Poluotok i pridružiti se obilježavanju ove veličanstvene manifestacije. Znate li što se događalo prije 25 godina?

Operacija Maslenica

Operacija Maslenica oslobodilačka je operacija Oružanih Snaga Republike Hrvatske  i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH protiv vojnih snaga tzv. Republike Srpske Krajine koje su na području Zadra do tada držale okupiranim područje koje je prekidalo kopnenu komunikaciju Dalmacije s ostalim područjima Republike Hrvatske. Započela je 22. siječnja 1993. u 6 sati. Ova akcija je bila od izuzetne važnosti kako za Zadar tako i za ostatak Hrvatske jer je hrvatska vojska oslobodila zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik. Na mjestu srušenoga Masleničkoga mosta postavili su pontonski i tako ponovno povezati sjever i jug Hrvatske.

Nesvakidašnji prizor na Rivi

Naoružanje, koje je dio naše povijesti, bilo je izloženo na zadarskoj rivi. To je naročito zanimalo dečke, a ni mi djevojčice nismo ostale ravnodušne. Veličanstven je osjećaj bilo vidjeti dubrovačku mornaricu s raketnom topovnjačom. Posebna čast bilo je vidjeti, mada iz daljine, predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović.

Bilo nam je drago biti dio ovog velikog događaja i osjetiti duh izgradnje naše domovine.

Paola Brnin, 8. r.

Fotografije: Mira Bago, 8. r.