Slobodno vrijeme

Donat u Donatolini

Donat u ulozi Stribora
Donat u ulozi Stribora
Donat u ulozi Stribora

Kakve veze imaju Donat i Donatolina?

Evo rješenja zagonetke. Ja se zovem Donat, učenik sam OŠ Stanovi, idem u 5. b razred. Donatolina je „radionica mala ali fina“ u Kazalištu lutaka Zadar. Donat u Donatelini – sve je jasno.

Sastajemo se dva puta tjedno u Kazalištu lutaka gdje imamo veliku pozornicu i puno scenskih rekvizita.

Ja na sceni,
vi u gledalištu

Šuma Striborova

Donatolinu čine dječaci i djevojčice osnovnoškolskoga uzrasta. Većina ih je razigrana pogotovo djevojčice, ali ima i onih koji stvarno vole glumiti. Prvu pravu predstavu „Šumu Striborovu“ po priči Ivane Brlić-Mažuranić, odigrali smo u lipnju 2013. Glumio sam Stribora i još jednu manju ulogu. Na sceni je bio dvadeset i jedan glumac.

Nije nimalo bilo lagano našim voditeljicama Gabrijeli Meštrović-Maštruko i Vjeri Vidov, koja je u osnovnu školu išla upravo u OŠ Stanovi. I nismo samo gđa Vjera i ja iz naše škole. Jednu od glavnih uloga u predstavi utjelovila je moja kolegica iz 5. c Ivona Bubičić. U razgovoru mi je otkrila razloge dolaska na glumačku radionicu. Željela je steći nove prijatelje, obogatiti rječnik i, tko zna, možda postati i profesionalna glumica.

Šuma Striborova
Šuma Striborova

Premijeru smo imali u Kazalištu lutaka i zaradili mnoge pohvale. Zbog odlično odigrane predstave pozvali su nas na Međunarodni dječji festival u Šibenik. Bilo je malih nezgoda jer smo glumili vani, na trgu, ali smo sve odradili profesionalno i s pohvalama.
Na Velu Gospu za kraj turneje „Šume Striborove“ odigrali smo predstavu u gradskome naselju Diklo, također na otvorenom. Pljesku nije bilo kraja.

Donatolina show

U drugoj godini rada spremili smo predstavu „Donatolina show“. Predstava je odigrana za Božić pred roditeljima i prijateljima. Nismo imali tekst ni rekvizite, nego smo sve improvizirali za razliku od „Šume Striborove“ gdje je sudjelovalo više od deset profesionalaca iz Kazališta lutaka. Dobili smo pohvale za naš show, a na You tubu ima više od pet stotina posjeta.

Scena iz predstave
Scena iz predstave

Ružno pače

Sada spremamo predstavu Hansa Christiana Andersena „Ružno pače“ koju je za nas priredila Vanda Babić. Premijera bi trebala biti u lipnju, za kraj školske godine. Mogu vam reći da se vrše upisi u Donatolinu 2, a zainteresirani mogu doznati više u KLZ. Bilo bi nam drago da dobijemo još kolega. Nadam se da ćemo se vidjeti na premijeri. Ja na sceni, a vi u gledalištu. Vjerujte, nećete požaliti.

Donat Pantalon, 5. r.

P.S.
Zavirite na poveznicu  i vidjet ćete kako je bilo u Diklu.