Pljesak za...

Druga nagrada na Malom DOKUartu

Druga nagrada na Malom DOKUartu

Na festivalu dokumentarnog dječjeg filma Mali DOKUart koji se već 10 godina održava u Bjelovaru, naša Filmska družina Z(k)adar osvojila je 2. nagradu filmom ‘Loreta i Nora’. Nagrada je bila novčana u iznosu od 2000,00 kuna. Z(k)adru je ovo druga nagrada na Malom DOKUartu. Filmom ‘Sretna’ 2009. također smo osvojili drugu nagradu.

Dokumentarac o maloljetničkoj trudnoći

Na Malom DOKUartu filmaši osnovnoškolci imaju priliku pokazati svoje dokumentarce o posebnosti svoje škole, životu svojih mještana, o narodnim običajima i kulturnim znamenitostima svoga kraja.

Petnaest godina Z(k)adra

U našoj školi, Osnovnoj školi Stanovi, filmska družina Z(k)adar  djeluje od 2002. godine, a osnovala ju je profesorica Slavica Kovač čija je voditeljica i danas. Vijest da je film naše škole, Loreta i Nora, ušao u uži izbor među 5 najboljih filmova, vrlo nas je obradovala. Pozvani smo na filmski festival DOKUart u Bjelovar 6. listopada 2017. gdje ćemo doznati koju smo nagradu osvojili.

Veselo do Bjelovara

Petak, 6. listopada 2017. u 6 sati ujutro profesorica Slavica Kovač i učenice Ema Dražić, Laura Stilinović i ja (Megi Lerga), krenule smo u Bjelovar. Kiša, sumorno jutro, prometna nesreća na cesti, policija, pratile su naše putovanje, ali ništa nije moglo omesti našu sreću. Bile smo uzbuđene i uz smijeh i priču stigle smo pred Kulturni i multimedijski centar Bjelovar oko 10:30 sati. Tamo su nas vrlo srdačno dočekali organizatori festivala, upoznali nas s programom, darovali nam prigodne majice. Prije programa dali smo intervju za Radio Bjelovar. Osjećali smo se kao zvijezde na red carpetu, mada crvenoga tepiha nije bilo.

Dodjela nagrada

Prije službene projekcije popili smo vruću čokoladu i tako zagrijani prošetali centrom Bjelovara, Trgom Eugena Kvaternika i prelijepim bjelovarskim parkom. U 12 sati počeo je program. Pogledali smo pet najboljih filmova od 49 prijavljenih. Nakon projekcije filmova, žiri u sastavu Dražen Čučić i Boris Poljak. Nakon projekcije svaki su film kritički komentirali i zatim proglasili redoslijed najboljih filmova.

Loreta i Nora – druga nagrada

Naš film Loreta i Nora osvojio je drugu nagradu. Osjetljiva tema maloljetničke trudnoće  i odlični sugovornici u filmu oduševili su i žiri i publiku. Biti među najboljima u Hrvatskoj ispunjavalo nas je ponosom. Fotografiranje s članovima žirija i nova poznanstva učinili su naše veselje još većim.

Na povratku u Zadar bili smo veseli, pjevali smo i veselili se. Naša škola Stanovi dobila je još jedno veliko filmsko priznanje. Ovo je druga nagrada za film Loreta i Nora. Na Smotri hrvatskog školskog filma u Sinju, uvršten je u deset ravnopravno najboljih filmova.

Megi Lerga 8. r.

Fotografije iz arhiva Z(k)adra