Pljesak za…

Državna Smotra LiDraNo 2014.

koraciNa državnoj Smotri LiDraNo 2014. koja je za osnovnoškolce održana od 23. do 25. ožujka u Primoštenu, među 15 samostalnih novinarskih radova i među 15 školskih listova našao se i moj intervju Kolica su tu da me guraju kroz život i naš školski list Koraci čija sam urednica. Radost je bila dvostruka na samome početku, a kako se smotra odvijala, postajala je sve veća.

Radost stvaranja i druženja

Primošten, gradić po mjeri lidranovaca: more, sunce u borbi s burom, duge šetnje žalom, obvezatno fotografiranje uz Spomenik težaku na ulazu u povijesno srce grada, skulpturu djeda, bake i tovara, šetnja malim, predivno uređenim parkom, kamene kuće, uske kale što vode u stari grad do crkve sv. Jurja i mjesnoga groblja s kojeg puca predivan pogled.

Teme svuda oko nas

Hotel Zora vrvi lidranovcima: danju dok jure po okruglim stolovima, noću kad je vrijeme za druženje i nova poznanstva. Treba obaviti i poneki novinarski zadatak, onako usput jer bi bila prava šteta propustiti dobre novinarske prilike.

sa Sašom Biljanovićem
sa Sašom Biljanovićem

Na prvim pojedinačnim scenskim nastupima prepoznajem Sašu Biljanovića, učenika OŠ Vrbani iz Zagreba koji je tumačio naslovnu ulogu u filmu Šegrt Hlapić. Kazivao je Pupačićevu pjesmu More, a slučaj je htio da je sutradan došao slušati samostalne novinarske radove pa ga priupitah je li raspoložen za intervju. Snimač je uvijek uz pravog novinara pa snimljeni materijal sada čeka radijsku montažu.

Samostalni novinarski radovi

Penkala 1 – mala dvorana, petnaest mladih novinara, petnaest njihovih mentora i tri člana prosudbenoga povjerenstva: Željka Horvat Vukelja, Snježana Marić i Borna Lulić, a svi rade u dječjim časopisima.

Prva sam na redu, prvi sam put na Lidranu i ne znam što me očekuje. Moja me mentorica, prof. Kovač, umiruje riječima da budem kakva sam i inače te da glasno čitam.

Dora čita svoj novinarski rad
Dora čita svoj novinarski rad

Na platnu proicirano ime škole, rada, mentorice i moje. U zadnji čas spazim Oprema: potpuna. Sada znam da je sve u redu, a tu su i vedra lica članova povjerenstva. Nakon pročitanoga rada uslijedila su pitanja kako sam upoznala Abnoru, kakva je njezina bolest, a kako je Abnora prošle godina i sama bila sudionica Lidrana, gospođa Horvat Vukelja predložila je da joj napišemo pismo i svi se potpišemo. Bilo je lijepo slušati pohvale članova prosudbenoga povjerenstva.

Šteta što se i predstavljanje školskih listova događa u isto vrijeme pa ne možemo ostati do kraja i čuti sve radove. Sva sreća da su tiskani u Zborniku.

Prezentacija školskih listova

Penkala 2 – susjedna dvorana u kojoj se održava prezentacija školskih listova. Ulazimo tiho jer je predstavljanje već počelo. Od 15 školskih listova 11 je tiskanih i samo 4 internetska. S nama su dva člana povjerenstva: prof. Anita Šojat i dr.sc. Srećko Listeš, dok trećega člana gospodina Bausa nema.

Profesorica Šojat razgovara s urednicima i njihovim mentorima. U PP prezentaciji prikazuje što je u listovima za pohvalu, ali i savjet što bi trebalo popraviti ubuduće.

predstavljanje Koraka
predstavljanje Koraka

O Koracima se govorilo na kraju, kako je rekla profesorica Šojat šećer na kraju. Pohvale su pljuštale, a dalo se iščitati između redova da je naš list najbolji. Bila sam tako ponosna. Dan je bio prepun uzbuđenja.

O Koracima za HRT

Približava se kraj Smotre. Do završne priredbe obilazimo Primošten i družimo se, a onda je uslijedio poziv profesorice Kovač da odem do dvorane Penkala na snimanje za HTV. Govorila sam o Koracima i novinarskom stvaralaštvu. Prilog je prikazan isti dan u Županijskoj panorami Šibenika i Zadra te u emisiji Hrvatska uživo.

s glumicom Vlastom Ramljak
s glumicom Vlastom Ramljak

U Primoštenu sam uživala i željela da nikad ne završi. Dok sam se bavila pisanjem članaka za Korake, nisam ni slutila da će me upravo moja marljivost odvesti u Primošten. Sada znam zašto ljudi kažu da se trud isplati. Doživjela sam jedno, zaista predivno iskustvo koje će mi zauvijek ostati u sjećanju.

Dora Klarić, 8. r.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=KHOpKz3Kgsg
Anita Šojat, članica Prosudbenoga povjerenstva.