Pljesak za...

DUFF – međunarodni filmski festival

Na međunarodnom filmskom festivalu djece i mladeži mediteranskih zemalja

U Dubrovniku, gradu okruženim kamenim zidinama, od 20. do 23. listopada 2016. godine održan je peti filmski festival djece i mladeži mediteranskih zemalja – DUUF 2016. Bilo je tu djece i mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Španjolske, Portugala, Italije i Francuske. Među njima našao se i film Kod brice naše filmske družine Z(K)ADAR.

Četiri dana filmskog užitka

Festival je započeo spektakularnim otvorenjem u kinu Sloboda na kojemu su nastupile plesačice Plesnoga studija Lazareti i vokalna solistica Doris Kosović te Dječji zbor Dubrovnik uprizorivši plesne scene antologijskog filma Moje pjesme moji snovi i mjuzikla Čikago. Zatim je uslijedila prva revijska projekcija.

Filmska druženja

Sljedećih smo dana pogledali još šest festivalskih natjecateljskih projekcija u kojima su prikazana 82 izabrana filma od 250 prijavljenih, 38 u kategoriji autora do 15 godina u svim filmskim žanrovima, 31 film mladih od 16 do 20 godina i 13 filmova u otvorenoj kategoriji.

Dragocjenost ovakvih festivala, uz filmove naših vršnjaka i onih nešto starijih od nas, svakako su i nova prijateljstva, druženja i izmjenjivanje iskustava za vrijeme projekcija, na objedima po raznim dubrovačkim restoranima, pri razgledu jednog od najljepših gradova svijeta. A novo je prijateljstvo uspostavljeno već u autobusu jer su s nama putovale Ema i njezina mentorica iz susjedne nam škole Zadarski otoci.

Nešto, što mi se izrazito svidjelo, bio je kviz na temu filma, održan u klubu Lazareti. Bili smo podijeljeni u osam grupa, a grupa u kojoj je bila Paula osvojila je 3.mjesto.

Kameni Dubrovnik

Prvi susret s Gradom svakako je Stradun, ulica duga 300-tinjak metara, s  Onofrijevom česmom na samom početku, i nezaboravni susret s Orlandom čiju smo legendu čitali neposredno prije polaska na DUFF, na satu Hrvatskoga jezika.

Nad Dubrovnikom pruža se brdo Srđ do kojeg se može doći žičarom ili automobilom. Posebno zanimljiv bio je obilazak starog dijela grada gdje me se posebno dojmila zgrada u kojoj je bila smještena siročad Dubrovačke Republike. Kneževa palača i danas čuva uspomenu na nekadašnju Republiku i sjedište kneževa, a rodna kuća Marina Držića uvodi nas u svijet njegova književna stvaralaštva.

Izlet na Lokrum

Predzadnji dan išli smo na Lokrum, mali otok s prekrasnim plažama i botaničkim vrtom. Prali smo noge u slankastom jezeru nazvanom Mrtvo more, šetali s paunovima i zečićima.

Stoljećima su benediktinci bili vlasnici cijeloga otoka, sve dok ih 1798. godine nisu potjerali Francuzi i posjede prodali bogatim Dubrovčanima. Legenda kaže kako su, tužni i gnjevni, benediktinci posljednju večer na otoku stavili kapuljače i cijelu noć kružili otokom. U rukama su imali velike svijeće okrenute naopako te su navodno prokleli sve buduće vlasnike posjeda na Lokrumu koji otok koriste za svoje zadovoljstvo. O tome svjedoči i zanimljiva videoinstalacija u nekadašnjem Benediktinskom samostanu.

Lokrum je postao i prava poslastica za obožavatelje serije Igra prijestolja. Posebna je atrakcija tron na kojem su se svi željeli fotografirati, a Centar je opremljen i ekranima na kojima se mogu vidjeti zanimljivosti poput ‘behind the scenes’ snimanja popularne serije.

Zatvaranje DUFF-a

Zadnji su dan dodijeljene nagrade, a na zatvaranju nastupio je Plesni studio Step‘n Jazz Dubrovnik s plesom s kojim su se natjecali u finalu Supertalenta Hrvatske 2016. Projekciju nagrađenih filmova nismo gledali jer smo žurili na autobus za Zadar. Ovakvi su doživljaji nezaboravni i daju još jači poticaj za novo filmsko stvaralaštvo.

Ivana Bakarić, 7. r.