Gosti urednici

Dvadeset dana dobrote

dav

Dvadeset dana dobrote

Današnji gosti urednici učenici su 3. c razreda IV. osnovne škole u Varaždinu i njihova učiteljica Gordana Foder. O njihovoj učiteljici pisali smo u ‘Koracima’ 2014. kada su njezini tadašnji učenici umjesto na drvenim stolcima sjedili na pilates loptama što je u njezinom razredu postala praksa.

Zrnca dobrote Varaždinaca iz 3.c

Kako je došašće vrijeme darivanja i dobrih djela, već drugu godinu zaredom učenici 3. c u IV. osnovnoj školi Varaždin dijele zrnca dobrote. Uključeni su u projekt Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono, čija je autorica učiteljica iz OŠ Sveta Nedjelja Sandra Vuk.

O projektu

Projekt Dvadeset dana dobrote višestruko je nagrađivani projekt, izlagan je na smotrama Građanskog odgoja, a zbog svoje specifičnosti postao je vrlo popularan među učenicima i učiteljima diljem Lijepe Naše. Projekt se nalazi i na e – twinnig platformi i ima oznaku e – twinning kvalitete.

Projekt traje dvadeset dana, a svaki razred sa svojom učiteljicom sam izabere koja će zrnca dobrote sijati u tom periodu te hoće li projekt provoditi samo u radnim danima ili i s roditeljima vikendima. Učenici 3. c odabrali su da će dva vikenda sijati zrnca dobrote i sa svojim roditeljima, koji su se i ove godine rado uključili u aktivnosti svoje djece. Krajem studenoga učenici su sa svojom učiteljicom Gordanom Foder izabrali dvadeset aktivnosti kojima će obilježiti došašće. Neke su aktivnosti ponovili iz prošlogodišnjega projekta, a neke su osmislili sami.

Djeca djeci

A što su učenici 3. c radili? Kao i prošle školske godine, kada su sakupili hrane u vrijednosti četristotinjak kuna za Socijalnu samoposlugu, hranu su sakupljali i ovoga prosinca. Također su ponovili akciju prikupljanja potrepština za Udrugu Spas te su donirali hranu za pse i mace, dekice, ručnike i novine.

Od prikupljanja donacija, trećecekaši su pomogli svojim prijateljima iz romskoga razreda u Osnovnoj školi Blaž Mađer u Novigradu Podravskom, učenicima koji marljivo uče i rade sa svojom učiteljicom Višnjicom Šestak. I dok su 2016. godine prikupili za njih i odjeću, i igračke, i slatkiše, i školski pribor, ove su se godine dogovorili da će svoje prijatelje darivati isključivo školskim priborom koji im je najpotrebniji.

Ostala zrnca

Učenici 3. c imaju puno zrnaca dobrote pa su tako pisali lijepe riječi, opisivali što je za njih prijateljstvo, grlili su se na Dan zagrljaja i smiješili jedni drugima na Dan osmijeha. Najveseliji su dani bili Dan slatkiša i Dan kušanja kolača koje su napravili sa svojim mamama i bakama. Svim učiteljima u školi izradili su posebne čestitke, a teti spremačici koja čisti njihovu učionicu, darovali su čistu učionicu. Ovi humani učenici već treću godinu zaredom skupljaju i plastične čepove kojima pomažu Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma.

Učenici 3. c sjede na loptama, odnosno, lopte su u učionici pa kad se umore od hladnih i tvrdih stolaca razgibaju se na loptama, izbace stres iz sebe i pozornije slušaju nastavu. I još puno toga imaju u planu, a jedan je i nabavka tableta kako bi mogli provoditi i interaktivnu nastavu.

Tina Jukić, 8. r.