Gosti urednici

Triljski prvašići o Ruđeru znatiželjcu

Triljski prvašići o Ruđeru znatiželjcu

Današnji gosti urednici učenici su 2. b razreda Osnovne škole Trilj iz Trilja, živopisnoga mjesta blizu alkarskoga grada Sinja i njihova učiteljica Niveska Juraga-Kovačev. Čim su stupili u prvi razred, iskusna je učiteljica shvatila kakav glumački potencijal leži u njezinim prvašićima. I tako je nastala priča o Ruđeru, Ruđeru Boškoviću.

Ema Dražić, 8. r. Koraci

Ruđer na naš način

Nastavu prirode i društva često imamo u parku pokraj škole. Tako smo jednoga dana učili o promjenama u proljeću i pleli vjenčiće od tratinčica. Najednom je Marta upitala učiteljicu što je to znanstvenik. Naša je učiteljica mudra i ne daje nam gotove odgovore pa je predložila da odgovor potražimo u školskoj knjižnici.

Istraživanje

Kad smo se vratili u školu, zamolili smo našu knjižničarku Mariju Čelan Mijić da nam pronađe nešto o tome, ali ona je rekla da nema i da će nam iz Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu donijeti slikovnicu o velikom hrvatskom znanstveniku Ruđeru Boškoviću. Ubrzo je ispunila obećanje pa smo nekoliko puta pročitali vrlo zanimljivu priču o Ruđeru.

Od slikovnice do predstave

Naša učiteljica Niveska je svestrana. Pjeva u zboru grada Sinja, piše pjesme za djecu, humoreske i priče, a voli pisati i igrokaze pa nas je pitala bismo li voljeli glumiti Ruđera i njegovu obitelj. To nas je razveselilo jer volimo glumiti. Prema slikovnici napisala je igrokaz pod nazivom Ruđer znatiželjac. Brzo smo naučili svoje uloge. Ja sam bila Ruđerova majka, Ruđera je glumio Ante, a Anđela i Gabriela bile su pripovjedačice.

Učiteljica je šivala kostime i izradila periku za Ruđera, a knjižničarka je pomogla napraviti zvjezdano nebo. Često smo nastupali jer su nas zvali na gostovanja.

Nastup u Splitu

Najdraže nam je bilo kad smo 27. ožujka 2017. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu našu predstavu odigrali u uvodnom dijelu kulturno–edukativne manifestacije pod naslovom Ruđer Bošković – diplomatska i kulturna spona između Francuske i Hrvatske koja se odigravala u sklopu Praznika Frankofonije u Hrvatskoj. Kasnije smo slušali predavanje o našem Ruđeru koje je održao gospodin Stjepan Špoljarić, savjetnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. On nam je u pismu zahvale našoj učiteljici poručio da uvijek ostanemo iskreni i znatiželjni. Tako smo se proslavili s Ruđerom i izvan Trilja.

U devet u krevet

Svakako ćemo pamtiti i susret s književnikom Božidarom Prosenjakom čiju je priču U devet u krevet naša učiteljica pretvorila u igrokaz. Književnik je bio oduševljen našom izvedbom pa se poželio fotografirati s nama.

Nastavili smo glumiti i u 2. razredu i opet nižemo uspjehe.

Mihaela Šipić, 2.b razred

Osnovna škola Trilj