Projekti

EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA 2023.

 

Svake godine diljem svijeta, pa tako i u Zadru, održava se Europska noć istraživača. Održala se 29. rujna 2023. Noć istraživača projekt je čiji je glavni cilj potaknuti mlade na povezivanje sa znanosti. Noć istraživača u Zadru organizira Sveučilište u Zadru. Na raznim lokacijama u gradu bili su postavljeni štandovi s radionicama. Posjetitelje su sa znanstvenom temom njihova štanda upoznavali svi uzrasti, počevši od djece vrtićke dobi pa sve do studenata.

NOĆ ISTRAŽIVAČA U ZADRU 2023.

Ove je godine u Zadru je bilo isplanirano čak 65 aktivnosti. Aktivnosti su se održavale na 7 lokacija. U staroj Tehničkoj školi, koja je sada obnovljena i koja je postala zgrada Sveučilišta, sve prostorije bile su zauzete sa zanimljivim znanstvenim sadržajem pa su posjetitelji mogli izmjeriti krv, tlak i šećer, probati okuse stare Grčke i antike, vidjeti načine očuvanja mora i okoliša, razne STEM projekte, teleskopom poviriti u svemir i igrati razne igre. Na Poljani Šime Budinića mogli smo uživati u Parku znanosti. U Kazalištu lutaka održane su razne predstave. Na Trgu pet bunara saznali smo što se skriva u Zadarskom kanalu. Nama djeci najvažnije je bilo skupiti pečate kao potvrde o sudjelovanju kako bismo mogli sudjelovati u tomboli i dobiti poklone.

OŠ STANOVI NA NOĆI ISTRAŽIVAČA

Naša je škola u Noći istraživača sudjelovala s tri grupe učenika i profesora. Učenici 4.a bili su pozvani na sudjelovanje. Pripreme su počele dva tjedna prije samoga događaja. Izrađivali su poruke o zaštiti voda, pitanja za tombolu, a na satu Likovne kulture izradili su morske životinje od raznih materijala. Učenici 4.a s učiteljicom Anom Paleka i Marijanom Ražnjević Zdrilić, profesoricom na Sveučilištu, smjestili su se u jednu od prostorija u zgradi Sveučilišta te izrađivali plakate, igrali tombolu i dijelili poklone. Naslov njihove radionice bio je ,,Uloga vizualne komunikacije u zaštiti oceana, mora obalnih i kopnenih voda”. Učenici osmih razreda naše škole su s profesoricama Željkom Jurin i Albinom Petani sudjelovali na jednoj od radionica. Tema radionice na kojoj su sudjelovali bila je vremenska prognoza. Učenici naše škole sudjelovali su i s projektom STEM Country. Našli smo se ispred škole i autobusom došli do grada. Prvo smo istraživali sve prostorije Sveučilišta. Ondje smo se upoznali sa zdravim životom, isprobali stare specijalitete, igrali se s djecom, saznali nešto o glagoljici i ponovili osnove talijanskoga jezika. Ponovili smo osnove recikliranja i proučili nebo kroz teleskope. Na Trgu pet bunara saznali smo ponešto o dronovima i ljepotama koje skriva Zadarski kanal. Sudjelovali su učenici od 6. do 8. razreda. U pratnji su bile profesorice Ana Trojanović, Marija Jurić i Željka Jurin.

ZAŠTO BI TREBALO BITI VIŠE OVAKVIH DOGAĐAJA?

Ja mislim da bi trebalo biti više ovakvih događaja jer djeca mogu puno naučiti. Zadnjih godina djeca su sve udaljenija od predmeta u kojima treba istraživati pa da ih se bar na ovaj način potakne na istraživanje svijeta oko nas. Sudjelovanje na Noći istraživača potaknulo me da na drugačiji način promatram znanost jer u svemu oko nas postoji nešto zanimljivo. Ključ je svega što radimo ipak promatranje i istraživanje, a ovakvi događaji prilika su da shvatimo da je sve što promatramo zanimljivije nego što mi mislimo. Noć istraživača ispunjava svoj cilj, a to je približavanje djece znanosti. Ovogodišnji slogan ,,Ja istražujem “ poticaj je svima nama da krenemo istraživati i razumijevati svijet na različite načine.

Klara Maruna, 7.c

 

 

Slike s Noći istraživača Zadar 2023.