Naše mišljenje o...

PRSTOHVAT NIKOTINA, DA ILI NE?

 

Koliko puta ste do sada čuli rečenicu: ,,Pušenje ubija!” ili: ,,Pušenje šteti vašem zdravlju!?” Puno puta, zar ne?! U Republici Hrvatskoj 80 % djece shvaća koliko je pušenje štetno i opasno za zdravlje. Unatoč tome, poražavajuća je činjenica da svakodnevno konzumiranje duhanskih i nikotinskih proizvoda izaziva trend popularne osobe te da joj jedna cigareta ne izaziva ovisnost i ne utječe na zdravlje. 10 % dječaka i 12 % djevojčica adolescentske dobi svakodnevno konzumira nikotinske, a neki i povremeno duhanske proizvode. Što to govori o nama i o našemu društvu? Neki to opravdavaju mentalitetom, drugi trendom, a treći pak ovisnošću. Tako se prepucavamo kako i što poduzeti, a problem je još prisutan i ima naznaku rasta, nikako pada. Ponižavajuće! Stoga ćemo se pozabaviti problematikom aktivnih pušača među tinejdžerima.

 

OVISNOST O PUŠENJU

Svi smo dobro upoznati s tim kako je današnja mladež izložena mnogim opasnostima kao što je internet i internetska ovisnost, ništa manje opasnija ovisnost od ovisnosti pušenja. Pored ostalog, tu se javlja problem sve veće konzumacije energetskih pića kod djece. Bez obzira na sve, ništa ne opravdava visoki postotak da 22 % osnovnoškolske djece konzumira nikotinske proizvode među kojima je nikada poznatiji Wiip. Prema nekim istraživanjima e-cigaretu započinju pušiti djeca u dobi  12. – 14. godine smatrajući ju manje štetnom od obične cigarete, što u pravilu nije točno. Ako se u obzir uzmu sve kemikalije i uz to pojačivači okusa, znatno je štetnija od obične cigarete za čak 40 %. Jako je žalosno što brojka pušača među djecom sve više raste, a osim upozorenja na duhanskim i nikotinskim proizvoda, malo je onih koji upravo o tom pitanju razgovaraju sa svojim roditeljima. Veliki  problem izaziva i slobodna kupnja nikotinskih, a i duhanskih proizvoda među maloljetnicima.

UTJECAJ NA MLADE

U tom slučaju, ako ste maloljetna osoba, pri kupnji bilo kakvog proizvoda nitko vas ništa neće pitati. Ako se nalazite u društvu u kojem je svakodnevno pušenje popularno, velike su šanse da se i vi „navučete” na to. Takav utjecaj funkcionira na način da zbog pritiska ostalih: ,,Hajde samo probaj! Nije strašno svi već pušimo!” dođe do: ,,Aj, daj još jedan dim.” Osim rizika koji donosi društvo današnje mladeži, velika zabrinutost dolazi zbog popularnih aplikacija kao što je TikTok, gdje poznati influenceri sponzoriraju nikotinske proizvode. Da se podsjetimo, TikTok  jedna je od najpopularnijih aplikacija na svijetu s čak preko milijardu korisnika. Mnoge su države zabranile korištenje ove aplikacije zbog raznih zbivanja i utjecaja koje donosi. Djeca kopiraju ono što vide prateći cool-trendove koji znaju imati katastrofalne posljedice.

Cilj ovoga članka nije predočiti samo postojanje problema, nego i njegov utjecaj na okolinu i svijet u kojem se nalazi. Ovaj sam članak napisala iz perspektive jednog djeteta nepušača i tu dolazi do moje osobne zabrinutosti za moju i buduću generaciju. Jako me žalosti činjenica da sve više djece počinje pušiti u ranoj dobi. Ja smatram da bi se u osnovnim školama RH trebale uvesti edukacije i predavanja o štetnosti i ovisnosti pušenje. Također bi se stroga zabrana prodaje nikotinskih i duhanskih proizvoda maloljetnicima trebala strogo poštovati. Na te načine možemo osvijestiti djecu i smanjiti broj pušača među nama djecom.

Katina Bolanča, 8.a