Iz škole

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2023.

 

Knjižnica OŠ Stanovi obilježila je Mjesec hrvatske knjige 2023. radionicom PAPIROKAZI ZA UNAPREĐENJE UČENJA I POTICANJE ČITANJA gdje komad papira, vješte ruke i malo mašte oživljavaju lektirne likove. Cilj  radionice je bio ovladati različitim metodama oblikovanje papira koje potiču znatiželju učenika i usmjeravaju ih na čitanje. 

RADIONICA PAPIROKAZI

Okosnicu radionice činile su Ezopova basna Cvrčak i mrav. Radionicu su vodile Elvira Katić (Udruga „Manufaktura ideja“) i Ana Fundak (Centar za poduku Tempero). U radionici su sudjelovali učenici 3. razreda OŠ Stanovi s učiteljicom Anom Paleka. Učenici su izradili likove iz basne metodom savijanja papira, a likove su oživjeli kratkim igrokazima.

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja se svake godine obilježava od 15. listopada do 15. studenoga, a kojom se  nastoji govoriti o knjizi i čitanju. Cilj manifestacije je istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnoga i slobodnoga pristupa koje se sve više približavaju učenicima.  Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige tematski se osvrće na generaciju K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i upozoriti na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica, odnosno knjiga može pomoći.

Više o Mjesecu hrvatske knjige možete pročitati na : https://www.mhk.hr/

 

Božena Ivankov, knjžničarka

 

 

Učenici naše škole i voditeljice na radionici PAPIROKAZI