Zadarski kantunić

I Zadar ima svoje vaterpoliste

Potaknute velikim uspjesima kadeta Vaterpolskog kluba Zadar, odlučile smo pogledati jedan njihov trening. U ugodnom razgovoru s trenerom Ivom Radetićem doznale smo mnogo zanimljivih stvari o vaterpolu, Zadarskom vaterpolskom klubu i njihovim uspjesima.

Mlade nade

Za početak želimo vas upoznamo s vaterpolom. Vaterpolo je ekipni sport u kojemu sudjeluju dvije ekipe sa sedam članova (jedan je od njih vratar).  Cilj igre je postići što više pogodaka. Utakmica se igra 32 minute, a podijeljena je na četiri četrvrtine od kojih svaka traje 8 minuta. Na početku svake četvrtine po jedan igrač iz svake momčadi pliva od gola prema sredini igrališta na kojemu je lopta; onaj igrač koji prvi dopliva do lopte osvaja ju te tako njegova momčad prva kreće u napad. Pozicije su: golman, desno krilo, desni vanjski, srednji vanjski, lijevi vanjski, lijevo krilo i centar.

Nakon što smo upoznali osnove vaterpola, možemo reći i nešto o zadarskom vaterpolskom klubu. Osnovan je 1952. godine, no prave uvjete za rad dobili su tek izgradnjom novog bazena na Višnjiku.

U klubu treniraju mlađi kadeti (’00 i mlađi), kadeti (’99 i mlađi), mlađi juniori (’97 i ’98 i mlađi), juniori (’94 i ’95) te prva ekipa – seniori.

Jedan od kadeta je i učenik naše škole Luka Žunić. Kako je trener u razgovoru rekao : ‘Kadeti su dosad prva prava generacija s pravim uvjetima za treninge.’

Luka trenira vaterpolo 3 godine. Kaže da se dok igra osjeća sretno i slobodno. Objasnio je i kako mu je vaterpolo promijenilo način života, puno je više uključen u sportske aktivnosti i više voli vaterpolo i sport općenito. Voli ići na treninge i jako je ponosan na svoje uspjehe. U razgovoru nam je rekao da se veliki bazen popravlja 5. studenoga 2012. i sve nas pozva na prvu utakmicu nakon popravka.

Treninzi im se odvijaju od ponedjeljka do petka od 20 do 21 sati, a u teretanu idu tri puta tjedno po 45 minuta. Moram priznati, kao što se i vama vjerojatno učinilo, da je to jako naporan tempo, ali oni su dokazali da ga odlično iskorištavaju. Bili su treći u kupu te drugi na prvenstvu. Ivan Vrbnjak tri je puta proglašen najboljim igračem, a Jerko Jurlina najboljim golmanom.

Momčadi trenira više trenera: Goran Jovančević, Dražen Adžić, Roko Paleka, Toni Rončević, Mario Janković i Ivo Radetić. Zanimljivo je da Mario Stipić, nekadašnji igrač Vaterpolskog kluba Zadar, prvi iz zadarskog kluba pozvan da igra u hrvatsku reprezentaciju.

Ako vam se svidjelo vaterpolo i želite pokušati nešto novo, upisi djece rođene 2000. i mlađe vrše se svakim danom od 18.30 do 20 sati na bazenu, a našim mladim vaterpolistima želimo još puno uspjeha i nadamo se da je ovo tek početak niza dobrih rezultata.

Tekst: Ana Grgica Knežević, 7. r.
Fotografija: Loreta Marušić, 7.r.

Oznake