Zadarski kantunić

Filmaši oduševljeni Zadrom

Nakon svečanog prijama filmaša u OŠ Stanovi i smještaja u hotele, mladi su filmaši pošli u razgled Zadra uz stručno vodstvo Sandre Meštrović i Željke Zrilić, turističkih vodiča.

Zadarski biseri

Obilazak grada počeo je s Foruma gdje je smješten Donat, najstariji zadarski simbol, koji nije samo crkva nego i koncertna dvorana u kojoj se odvijaju Glazbene večeri. Tu je i crkva sv. Marije, stalna postava izložbe Zlato i srebro Zadra.
Razgled je nastavljen posjetom katedrali sv. Stošije s čijeg se zvonika vidi cijeli zadarski arhipelag, Velebit i ostatak Zadra pod uvjetom da je dan buran. Zatim su Perivojem slave filmaši krenuli na rivu poslušati jedinstvenu glazbu zadarskih morskih orgulja izgrađenih 2005. godine. Dvije godine kasnije izgrađen je i Pozdrav suncu koji je naročito atraktivan noću.
Filmaši su bili oduševljeni našim gradom, a kako i ne bi kad je zadarski zalazak sunca i sam Hickok nazvao naljepšim zalaskom sunca na svijetu.
Zujale su kamere, škljocali fotoaparati jer je ove predivne kadrove trebalo ovjekovječiti, a to ipak najbolje znaju filmaši, zar ne?

Tekst: Petra Drača
Fotografije: Anđela Brkljača i Petra Drača, 8.r.