Zadarski kantunić

Odjeci 50. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece

Dan grada Zadra vezan je uz blagdan sv. Krševana, kada svojem gradu za dar darujemo nešto čime se ponosimo.

Kako su OŠ Stanovi i Filmska družina Z(k)adar bile domaćin, a Grad Zadar pokrovitelj 50. revije, na što smo izuzetno ponosni, odlučili smo Zadrane još jednom podsjetiti na Reviju.

Zadru za dar

Jubilarna 50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece završila je 7. listopada 2012. u Zadru dodjelom nagrada najuspješnijim filmovima. Dva ocjenjivačka suda (stručni i dječji) nagradila su 32 filma, no tu nije kraj Revije.

U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru 21. studenog 2012. održana je filmska priredba pod nazivom “Odjeci 50. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece”. Tako su učenici, poneki roditelj i učitelji iz OŠ Stanovi te njihovi gosti, učenici iz OŠ Šime Budinića, uživali u izboru od jedanaest nagrađenih filmova, među njima i nagrađenoj reportaži Z(k)adra “E-dnevnik”, naše filmske družine.

Program su vodili Dora i Luka, nazočne je pozdravila i ravnateljica škole, gospođa Jurka Šaban, a priredbu su uveličali gospodin Joso Nekić i njegova pomoćnica, gospođa Doroteja Kamber-Kontić.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić pozdravio je učenike i goste priredbe nazvavši nedavno održanu Reviju velikim i važnim događajem u našem gradu. Naglasio je i važnost izvannastavnih aktivnosti rekavši: „Filmska družina Z(k)adar, koja je ugostila 50. reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i koja je pokazala zavidne rezultate na njoj, na najbolji način pokazuje koliko vrijede izvannastavne aktivnosti i koliko kroz njih djeca mogu pokazati talent, a njihovi mentori ljubav prema radu.“

Prikazani su filmovi: Frikuša, FKVK – Zaprešić, Lipo je na didinom stanu, OŠ Davorin Trstenjak – Posavski Podgajci, Čovjek koji je volio fućkati, ŠAF – Čakovec, Medsave, OŠ Ljudevita Gaja – Zaprešić, Afrika, II. osnovna škola – Bjelovar, Loptica skočica, OŠ Lučac – Split, Biba i Budimir, FKVK – Zaprešić, Turbo limači, OŠ Ivanke Trohar – Fužine, E-dnevnik, OŠ Stanovi – Zadar, Posljednje stablo, Škola crtanog filma Dubrava – Zagreb i Uživo iz 5.a, FKK Ivanovec – Čakovec.

Tekst: Petra Drača
Fotografije: Anđela Brkljača, 8.r.

Oznake