Iz škole

Izložba ‘Fotografije i dokumenti 112. brigade HV’ u OŠ ‘Stanovi’

Izložba ‘Fotografije i dokumenti 112. brigade HV’ u OŠ Stanovi

Povodom obilježavanja 25. obljetnice vojno redarstvene operacije ‘Maslenica’ u organizaciji Zadarske županije i Državnog Arhiva u Zadru u OŠ ‘Stanovi’ 19. veljače 2018. u 11 sati otvorena je izložba ‘Fotografije i dokumenti 112. brigade HV’.

Stvaranje kulturnoga i nacionalnog identiteta

Svečanost je prigodnim riječima otvorio ravnatelj Markica Perić nakon čega je uslijedila minuta šutnje za sve stradale civile, poginule i nestale hrvatske branitelje kao i sve žrtve ratnih sukoba. Glavnu riječ vodili su Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik, pukovnik te arhivski savjetnik Marijan Maroja  koji su učenike detaljnije uputili u sadržaj izložbe. Ravnatelj Državnog Arhiva u Zadru, dr. Ante Gverić izložbu je doveo u kontekst važnosti Državnog Arhiva u Zadru kao ustanovu nadležnu za prikupljanje i obradu arhivskoga gradiva značajnog za Republiku Hrvatsku.

Od škole do škole

Izložba obilazi svih 27 matičnih škola u Županiji, a u OŠ Stanovi traje od 19. do 23. veljače 2018. Tako će se učenici upoznati s Domovinskim ratom putem fotografija, slika i videozapisa koje će im približiti profesori povijesti. Cilj izložbe je približiti učenicima sastavni dio naše povijesti te stvaranje kulturnoga i nacionalnog identiteta.

Ravnatelj Markica Perić, prof. i počasni predsjednik Društva Stanaraca, Miljenko Dujela dobili su na poklon monografiju slavne zadarske 112. brigade, autora Marka Čuline, prvoga ratnog zapovjednika i Dušana Nikitovića, načelnika proslavljene zadarske brigade. Monografija će obogatiti našu školsku knjižnicu i zasigurno zainteresirati korisnike.

Lara Pedić, 8. r.

 

Oznake