Izostanci - tema broja

Izostanci učenika s nastave

Izostanci učenika s nastave

Našu su školu u školskoj godini 2015./2016. pohađala 592 učenika: od 1. do 4. razreda 314 učenika, od 5. do 8. razreda 261 učenik, te 17 učenika u Područnom odjelu Crno.
Zanimalo nas je koliko je 592 učenika naše škole izostalo s nastave u protekloj školskoj godini. Obratili smo se našem školskom pedagogu, gospodinu Radimiru Zriliću koji nam je dao sljedeće podatke.

Izostanci naši svagdanji

U mlađim razredima 314 učenika izostalo je u čitavoj školskoj godini 8.226 sati od čega je samo 1 sat neopravdan.
U starijim razredima nastavu pohađa 261 učenik. Izostalih sati bilo je 17.903, od čega 81 sat neopravdan.
U Područnom odjelu u Crnom 17 učenika izostalo je 519 sati.

Velik broj izostanaka

Kad sve zbrojimo 592 učenika izostala su s nastave 26.648 sati, od čega neopravdano 82 sata.
Podijelimo li to, u prosjeku je svaki učenik škole izostao približno 45 sati.
Zanimljivo je usporediti kako su najmanje izostali učenici prvih (1.602 sata) i četvrtih (1.762 sata) razreda, a što je razred viši, broj izostanaka raste. Tako su osmaši izostali 6.830 sati, a imaju i najveći broj neopravdanih sati.
Naravno da u našoj školi ima i svijetlih primjera, učenika koji nikad nisu izostali s nastave ili su izostali do 10 sati. Pisat ćemo i o njima.

Rješenje problema

Očito je da su izostanci problem ne samo naše škole, već svih škola. Jesmo li zaista toliko bolesni ili je razlog nešto drugo, istraživat ćemo sljedeće školske godine, stoga tema naših Koraka bit će izostanci s nastave.
Mi novinari organizirat ćemo tribinu s tom temom, snimit ćemo radijsku emisiju u kojoj će nam sugovornici biti učenici, učitelji, pedagoška služba i roditelji. Pomoći će nam i Filmska družina Z(K)ADAR koja će snimiti filmsku reportažu.
Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama riješiti ovaj problem.

Napisala i fotografirala: Slavica Kovač

Oznake