Zadarski kantunić

‘Koraci’ zaustavljeni na Županijskoj smotri LiDraNo 2017.

Koraci zaustavljeni na Županijskoj smotri LiDraNo 2017.

Županijska smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2017. održana je 15. veljače 2017. u zadarskom Kazalištu lutaka i Domu hrvatske mladeži gdje je održan novinarski dio smotre.

Našu su školu predstavljali učenici 4. b razreda sa skupnim scenskim nastupom Četka, Luka Sabalić s literarnim radom Poštovani galebe Jonathane, Ema Pintarić s literarnim radom Bura, a školski list Koraci predstavljala je glavna urednica Josipa Dujić.

Radost i razočaranje

Domaćin županijske smotre bila je Osnovna škola Krune Krstića koja je pripremila odličan program otvaranja. Lutkarska predstava Nezadovoljna bubamara, o bubamari koja je htjela biti zelena, poslala je snažnu poruku svim sudionicima ovogodišnjega LiDraNa.

Predstavnici naše škole

Učenici naše škole natjecali su se u trima izričajima. Učenici 4. b razreda pod vodstvom svoje učiteljice Vanje Kalac svrstali su se među najbolje tri izvedbe skupnoga scenskog nastupa.

Luka Sabalić, učenik 8. b razreda pročitao je svoje pismo upućeno galebu Jonathanu koje se jako dopalo Prosudbenom povjerenstvu na gradskoj i županijskoj razini u sastavu Vlatko Majić, Senka Paleka-Martinović i Robert Bacalja.

Drugi literarni rad koji je predstavljao našu školu predložen za državnu smotru. Pjesma je to u prozi pod nazivom Bura čija je autorica Ema Pintarić, učenica 6. b razreda. Radovali smo se Eminom uspjehu jer nije mala stvar biti među pet predloženih radova od ukupno 27 iz cijele županije. Mentorica literatima i novinarima je profesorica Slavica Kovač.

Neuspjeh naših novinara

Iako su se naši novinari ove školske godine osobito trudili podići Korake na još viši nivo, počevši od novoga dizajna školskoga lista, koji se može pratiti i na pametnim telefonima, te obiljem novinarskih zanimljivosti pišući o sudjelovanju Filmske družine Z(k)adar na filmskim festivalima i jedinstvenom međunarodnom filmskom festivalu u Dubrovniku DUFF 2016. te novom načinu lektire i nizu zanimljivih članaka, Prosudbenom povjerenstvu u sastavu Ivica Nevešćanin, Ante Kolanović i Žana Ljuština to očigledno nije bilo dovoljno pa Korake nisu predložili za državnu smotru.

Valja svakako napomenuti da prikaz internetskih časopisa Koraci i Bartulin nisu bili dobro proicirani na platno jer se prijenos vršio putem prijenosnoga računala koje nije bilo prilagođeno stvarnoj veličini časopisa.

Ono što je svakako zanimljivo i jedinstveno u Koracima jest tema broja o mnogobrojnim izostancima učenika  s nastave. Tema je to kojom bi se trebalo pozabaviti i ozbiljno, a ne samo dječje novinarstvo.

No s Koracima nastavljamo koračati i dalje, a OVDJE pročitajte što je ovih dana pisao Narodni list, najstarije živuće hrvatske novine, o Koracima od njihova pokretanja.

Josipa Dujić, 8. razred