Pljesak za…

Laureat 44. sabora čakavskog pjesništva

Danas, 3. lipnja 2012. u našoj je školi zvijezda dana bio Tomislav Mišlov, učenik 6.c razreda. Tomislav je pobjednik ovogodišnjeg, 44. sabora čakavskog pjesništva u Žminju s pjesmom “Kualjski vitar” gdje je proglašen najboljim pjesnikom, laureatom 44. sabora.. Zajedno sa svojom mentoricom Dinkom Golem odgovarao je na brojna pitanja novinara zadarskih medija.

Sve je počelo domaćom zadaćom

Uz Tomislava su bili i njegovi roditelji, razrednica Vesna Goja i ravnateljica Jurka Šaban koji su bili vrlo ponosni na Tomislavov uspjeh.

Tomislav je za svoju pjesmu nagrađen Zlatnim perom Općine Žminj, Školska knjiga darovala mu je enciklopediju, lokalni sponzor fotoaparat, a posebno dragocjen dar je žminjski rićin, replika istarske naušnice iz 9. stoljeća.

Uspjeh je to veći jer su na natječaj pristigle 182 pjesme iz 33 škole.

Iako zvuči nevjerojatno, ovaj je rad nastao iz obične domaće zadaće. Profesorica hrvatskog jezika zadala je da napišu pjesmu na svom dijalektu, a tema je bila slobodna. Prisjetio se Tomislav Kali, svojeg otoka, jakog vjera i napisao pjesmu „ Kualjski vitar“.

Tomislav svako ljeto ide u Kale otkud su mu i roditelji. Tamo se druži s prijateljima i priča čakavski. Često ide „u ribe“, a vjetar mu ponekad radi velike probleme. Njegov se otac prisjetio jedne zgode s vjetrom u Kalima i zna da je upravo to inspiriralo njegova sina za pjesmu o vjetru.

Mi, učenici ponosni smo i sretni zbog Tomislava, ne samo zbog nagrade, već zbog toga što je on jedan od rijetkih učenika koji promiče i voli svoju čakavštinu.

Napisala: Ana Grgica Knežević, 6.r.
Fotografirala: Petra Vidaić, 8.r