Pljesak za…

“Sretna” u Malim dokumentarcima

dokumentarciUdruga za promicanje kulture DOKUart iz Bjelovara objavila je publikaciju Mali DOKUmentarci. Dodatak je to nastavi medijske kulture u osnovnim školama i video družinama s prijedlogom priprave nastavnog sata.

Među odabranim dječjim filmovima je i dokumentarac “Sretna” naše filmske družine Z(k)adar.

Uz knjigu od tridesetak stranica priložen je DVD s pet filmova hrvatskih osnovnoškolskih filmskih družina koji su nagrađeni na Malom DOKUartu, festivalu dokumentarnih filmova osnovnoškolaca, koji se održava u Bjelovaru već pet godina u sklopu međunarodnog festivala dokumentarnog filma DOKUart.

Na DVD-iju se nalaze filmovi:

  • Sretna, OŠ Stanovi, Zadar (2008)
  • Hana i Tin, OŠ Rudeš, Zagreb (2009)
  • Zvijezda razreda, OŠ Katarine Zrinske, Mečenčani (2010)
  • Hafiz, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb (2008)
  • Alla, Nazariy i svi njihovi, OŠ Antuna i Stjepana Radića, Gunja (2008).

Autorice stručnih tekstova su Katica Šarić i Mirjana Jukić, voditeljice Filmske družine OŠ Rudeš iz Zagreba.

mali_dokumentarci

Stručni suradnik i član Prosudbenog povjerenstva malog DOKuarta je Damir Čučić, višestruko nagrađivani autor dokumentarnih i eksperimentalnih filmova na domaćim i svjetskim festivalima, višegodišnji voditelj Radionice za dokumentarni film na ŠMK Dr. Ante Peterlić te ovogodišnji pobjednik filmskog festivala u Puli s filmom Pismo ćaći.

U poglavljima Medijska kultura u osnovnoj školi, Prijedlog dječjih dokumentarnih filmova za video i filmske družine i za nastavu medijske kulture u osnovnoj školi, Prijedlog priprave nastavnog sata medijske kulture (dvosat, 6. razred) i Mali pojmovnik za razumijevanje filma autorice raščlanjuju filmska izražajna sredstva, vrste medija, filmske rodove ili zvuk u filmu kao obrazovni ishod, bave se kadrom, ritmom filma, planovima, rakursima. praktičnim savjetima o postupcima na koje valja obratiti pažnju pri snimanju.

Priprava nastavnog sata donosi nastavnu jedinicu Filmski planovi i rakursi – OŠ Stanovi: “Sretna”. Posebno se određuju nastavno područje, nastavna tema, tip nastavnog sata, nastavni sustavi, unutarpredmetna odnosno međupredmetna korelacija, aktivnosti učenika, nastavni oblici, nastavne metode te nastavna sredstva i pomagala. Uz pripravu su priloženi i nastavni listići za skupni rad.

Na kraju knjige napisan je pojmovnik za razumijevanje filma.

Dora Klarić, 7.r