Pljesak za…

Svjetovi na Mijinu i Rokovu dlanu

XIX. hrvatski dječji festival “Djeca nose svjetove na dlanu” održan je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga 18. studenoga u Zagrebu, i to pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.

Naši literati Mia Mašina i Roko Ivičić među najboljim literatima. Rokova pjesma Kampane’ dobila je najveći broj bodova Povjerenstva.

Uspjeh naših literata

Na natječaj je pristiglo 156 literarnih radova iz 23 škole. U radovima je ove godine istaknuta izvornost izričaja mladih literata, posebice onih na dijalektu.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Dubravko Jelačić Bužimski, Tea Odobašić, Margarita Vrbanović i Marija Tuksar odabralo je 20 najboljih radova koji su tiskani u prigodnome zborniku.

Ponosni smo što su našu školu predstavljali Mia Mašina i Roko Ivičić, učenici 7.c razreda. Zanimljivo je da je pjesma Roka Ivičića Kampane’ dobila najveći broj bodova Povjerenstva čime je OŠ Stanovi opravdala svoj povratak na ovaj Festival nakon nekoliko godina izbivanja.

Učenici najboljih radova na završnoj su svečanosti razgovarali s književnikom Dubravkom Jelačićem Bužimskim. Susret mladih literata uveličala je i Željka Horvat-Vukelja, bivša urednica Modre laste. Svi nagrađeni učenici bili su gosti na glazbenome dijelu Festivala na kojemu je izvedeno i otpjevano 19 kompozicija.

Kampane’

stoji

srid sela

čuvar škoja

i

lozja

i

grozja

veli i jaki

kampanel

i

ka’ likar i pop

u selo gre

i

za vinčanja

i za krstitke

i

ka’ jedno po jedno

u vječni dom

putuje

s

kampanela se čuje

svuder

i

zanavik

njegov zvon:

Din! Don!

Din! Don!

Roko Ivičić, 7. r.

MORE

More je

Paučina svilena

Što čipkom vala

Obale spaja

Od žala do žala.

More je

Zrcalo modro

Široko,duboko

Što suncu krade

Boje i nade.

More je

Kolijevka modra

Srebrom optočena

Što se zbia

U mom oku

I veze snove

U stihove.

Mia Mašina, 7.r