Pljesak za…

Različitost je zajednička baš svima

Da je različitost zajednička baš svima bilo je vidljivo na svakom koraku u Osijeku 19. i 20. studenog 2012. gdje sam zajedno s Gabi i profesoricama Phillips i Kovač prisustvovala četvrtom Festivalu o pravima djece kojemu je ove godine tema bila „Različitost je zajednička baš svima“. Osim što je promicao različitost, Festival već drugu godinu promiče i inkluziju, što znači da je prilagođen za osobe s oštećenjima vida i sluha.

Z(k)adar po četvrti put na Festivalu o pravima djece

Svečano otvorenje Festivala bilo je u ponedjeljak 19. studenoga točno u podne u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, a dvorana je bila premalena za sve zainteresirane. Našli su se tu filmaši iz Osijeka, Zaprešića, Zagreba, Slavonskog Broda, Gunje, Bjelovara, Čakovca, Ivanovca, Mečenčana i Zadra.

Uz filmove koji su govorili o različitosti i njezinoj ljepoti i bogatstvu, i koji su pobudili veliko zanimanje publike, nastupali su i učenici Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark iz Osijeka.

Festival o pravima djece organizirali su Ured UNICEF-a, Ured pravobraniteljice za djecu, Hrvatski filmski savez, uz partnerstvo Hrvatskog telekoma i Blitz CineStara te podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Ovogodišnji Festival održao se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Festival su podržale poznate osobe

Posebno su zanimanje sudionika izazvale poznate osobe koje su podržale festival: Maja Vucić. UNICEF-ova ambasadorica dobre volje; Duško Modrinić, naš Zadranin, glumac koji sada živi i radi u Osijeku; Sandra Lončarić Tankosić koju znamo iz hrvatskih sapunica, a vrisak oduševljenja izazvala je glumica Jagoda Kumrić, Nikol iz Larinog izbora. Nakon projekcije filmova svi su se htjeli fotografirati s njima. Uspjelo je to i nama.

Popodnevne smo sate iskoristili za druženje s ostalim filmašima jer smo svi bili smješteni u hotelu Mursa te za razgledavanje Osijeka. Nezaobilazan je bio i odlazak u McDonald’s.

Navečer smo u Galeriji Kazamat gledali potresan igrani nizozemski film „Kauboj“ o dječaku Joji koji se ne može suočiti s činjenicom da mu je majka umrla. Kako ni s ocem ne uspijeva pronaći dobar odnos, utjehu pronalazi u druženju s malenom čavkom koja je, baš kao i on, ispala iz ugodna gnijezda.

Dječji filmovi u Cinestaru

Sljedeći se dan festivalski program opet u podne nastavio u kinima Cinestar u Dubrovniku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Zadru, Varaždinu, Zagrebu i naravno u Osijeku. Osječki je Cinestar smješten u robnom centru Portanova na ulazu u sam grad. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta jer su naše filmove došla gledati djeca iz osječkih škola. Među filmovima koji su govorili o pravima djece, našao se i naš kratki biografski dokumentarni film „Anđela“ koji govori o djevojčici koja ima pravo na školovanje, druženje, treniranje, pjevanje, roditeljsku ljubav i skrb.

Uz naš film prikazani su filmovi Smrad, Stres, Volim film, Afrika, Ivana O., Mi se samo igramo, Tolerancija, Moje tajno mjesto i Posljednje stablo. Valja naglasiti da je filmove diljem Hrvatske gledalo više od 5.500 djece.

Nakon projekcije zaputili smo se kućama, a Festival se nastavio do 22. studenoga. Osijek je bio dobar domaćin, a ja sam sretna što sam sudjelovala na ovom festivalu.

Marina Lacić, 6.r.