Iz škole

Mirisniji školski vrt

Presađivanje sadnica
Presađivanje sadnica
Presađivanje sadnica

U ponedjeljak, 20. svibnja 2013. učenici od 5. do 8. razreda naše škole, profesorica Antonija Jović i djelatnici Nasada d.o.o. okupili su se u školskom vrtu kako bi ga obogatili novim aromatičnim i začinskim biljem.

 

Naučili smo presađivati biljke

Za sadnice aromatičnoga i začinskog bilja pobrinulo se poduzeće Nasadi d.o.o., kum naše Zlatne ekoškole. Bile su tu sadnice bosiljka, ružmarina, smilja, lavande, mažurana, mente, origana, čili-papričica, kopra i kadulje. Razgovarali smo o tome što znamo o njima, kada ih upotrebljavamo, a i saznali nešto novo.

Svatko je nešto radio
Krenuli smo na posao. Neki su kopali, neki sadili, neki zalijevali… Uglavnom, svatko je imao svoju dužnost i svi su se zabavljali. Oni koji nisu znali saditi, sad su naučili. Kad bi negdje
zapeli, pomagali bi nam djelatnici Nasada. Neke biljke je bilo lako posaditi, a neke i nije, ali smo i to svladali.

Koja je ovo biljka?
Prije sadnje mirisali smo biljke i pokušavali pogoditi koja je to biljka. Mirisi su nas podsjećali na nešto, ali se nismo mogli sjetiti na što. Bilo je to kao neka igra – pogodi koja je ovo biljka. Vrlo smo brzo sve posadili.
Na kraju smo dobili diplome, slikali se za uspomenu i bili sretni i ponosni zbog novoga izgleda našega vrta.

olovku smo zamijenili motikom
olovku smo zamijenili motikom

Briga o posađenom
Na kraju smo za svoj rad dobili diplome. Još moramo s profesoricom Jović izraditi tabele s latinskim i hrvatskim nazivima biljaka i nastaviti se i dalje brinuti i koristiti posađeno.
Zahvaljujemo Gradu Zadru koji je ovaj hvalevrijedan projekt financijski potpomogao.

Tekst: Katja Lacmanović, 5.r.
Fotografije: Klara Miletić, 8.r.

Oznake