Pljesak za...

Moja prva knjiga

Moja prva knjiga

Završna priredba natječaja Moja prva knjiga održana je u četvrtak 29. rujna 2016. godine u Karlovcu. Našu smo školu predstavljale Andrijana Baždarić sa slikovnicom Nezadovoljna ribica  koja je dobila poticajnu nagradu i ja, Petra Pedić sa slikovnicom Divovska gozba s kojom sam osvojila 3. nagradu. No, zadarskih je učenika u natječaju sudjelovalo puno više pa smo u Karlovac išli zajedno.

U svijetu šarenih naslovnica

S učenicima iz OŠ Zadarski otoci i OŠ Pirovac krenuli smo minibusom u Karlovac u Dom oružanih snaga. U Karlovac smo stigli oko 16 sati. Prije ulaska u dvoranu fotografirali smo se za uspomenu. Za mene je to bio veliki doživljaj jer sam i prvi put u Karlovcu, i prvi sam put napravila svoju slikovnicu. Adriani je ovo već druga poticajna nagrada.

Stolovi prepuni slikovnica

U predvorju dvorane bilo je mnoštvo učenika iz cijele Hrvatske. Na stolovima su stajale slikovnice i svatko je trebao pronaći svoju. Tražeći je, naišla sam na puno lijepih slikovnica, a ispod tih šarenih naslovnica smiješila mi se moja šarena slikovnica s koje me znatiželjno gledao „divovski“ naslov Divovska gozba. Uzela sam je u ruke i prisjetila se svoje nezaboravne avanture kroz koju sam prošla radeći ju, a tu avanturu bih svakako htjela opet ponoviti. Bilo mi je drago što opet držim svoju slikovnicu.

Kako je lijep osjećaj držati vlastitu slikovnicu u rukama! Ako to niste osjetili, svakako bih vam preporučila da sudjelujete u natječaju Moja prva knjiga.  Nakon toga išle smo podići nagradu s našim mentoricama Slavicom Kovač i Suzanom Phillips.

Podigla sam nagradu (dvije slikovnice s prvoga mjesta 2012. i 2013. godine: Priča male slikovnice i Kad knjige govore) i diplomu, a diplome su dobile i mentorice. Htjele smo otići na likovne konzultacije, ali je red bio prevelik pa smo odustale. Radije smo čitale druge slikovnice. Bilo je tu prekrasnih ilustracija, ali i onih meni manje lijepih. Slikovnice su bile raznolike: o životinjama, ribama, gusarima, svemiru, princezama, zmajevima ,vješticama. Bilo je tu šarenih i veselih naslovnica, a bilo je i slikovnica s manje boja, ali i slikovnica s ukrašenim slovima.

Susret s književnicama

Posebno sam se radovala susretu s jednom od mojih najdražih književnica Sanjom Pilić. Stajala sam u redu za autogram, a nakon potpisa na slikovnicu palo je i fotkanje s književnicama jer je uz Sanju Pilić tu bila i Silvija Šesto. Našla se tu i radijska novinarka Sandra Maričić koja nas je zamolila za izjavu. Nisam ni slutila da ću se pojaviti i na Prvom programu Hrvatskoga radija u emisiji Stigla je pošta.

U početku sam se bojala i sramila, ali ubrzo sam shvatila da to uopće nije strašno. Na kraju mi je bilo drago što netko traži moje mišljenje (i to za radio) i što mogu predstaviti svoju slikovnicu.

U 17 je sati bila završna priredba i dodjela prvih nagrada. Gledali smo predstavu Zviždostrašni div, a zatim je bila svečana dodjela nagrada. Bilo je tu šarenih i jako zanimljivih slikovnica. Poslije je nastupao dječji zbor Zorica sa svojom autorskom pjesmom i vokalni sastav Zorica.

Tada smo krenuli kući. Bilo mi je drago što se vraćam kući, ali isto tako mi je bilo i žao što odlazimo jer mi je ovo bio nezaboravan doživljaj i poticaj za stvaranje druge slikovnice. Evo, već uzimam olovku u ruke i upuštam se u još jednu avanturu.

Prolistajte slikovnicu  Divovska gozba

Petru i Andrijanu možete poslušati u radijskoj emisiji Stigla je pošta

Napisala Petra Pedić, 6. r.

Fotografirali svi