Pljesak za...

Naši šahisti 3. u županiji

Naši šahisti 3. u županiji

U srijedu 15. studenoga  2017. godine u OŠ Šime Budinića održano je Županijsko natjecanje u šahu. Našu su školu predstavljali: Karlo Mijić, Angelo Batur, Jure Skoblar, Jakov Skoblar i Josip Baumgartner te su za školu izborili 3. mjesto.

Šahisti tradicionalno uspješni

U konkurenciji je bilo 9 škola: OŠ Šime Budinića, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Privlaka, OŠ Smiljevac, OŠ Bartula Kašića, OŠ Zadarski otoci, OŠ Sukošan i  OŠ Petra Preradovića, pa je uspjeh to veći.

Prvo mjesto osvojili su šahisti OŠ Šime Budinića, drugo mjesto šahisti OŠ Šimuna Kožičića Benje, a 3. naši šahisti. U odigranih 5 kola u kojima je odigrano 20 partija, naši su šahisti ostvarili ukupno 13 pojedinačnih pobjeda te 3 pobjede ekipno, 1 neriješen meč i 1 poraz.

Ekipno natjecanje:

OŠ STANOVI OŠ Petra Preradovića 4 : 0
OŠ STANOVI OŠ Sukošan 4 : 0
OŠ STANOVI OŠ Zadarski otoci 3 : 1
OŠ STANOVI OŠ Bartula Kašića 2 : 2
OŠ STANOVI OŠ Šime Budinića 0 : 4

Pojedinačno natjecanje:

UČENIK POZICIJA POBJEDA
Karlo Mijić – 6. b 1. ploča 4
Jure Skoblar – 4. b 3. ploča 3
Jakov Skoblar – 7. b 4. ploča 3
Angelo Batur – 7. a 2. ploča 2
Josip Baumgartner – 7. c 4. ploča 1

 

Kad si gladan nisi svoj

Turnir je trajao puna četiri sata (od 12:00 do 16:00 sati) i svi smo bili jako umorni jer su Jakov, Josip i Karlo ujutro bili na nastavi do velikoga odmora.  Josip je još od 15 sati morao nastupati na Županijskom natjecanju u badmintonu kojem je naša škola domaćin.

S najtežim suparnicima, na kraju će se pokazati, pobjednicima natjecanja, šahistima  OŠ Šime Budinića igrali smo već u 1. kolu i nakon 40-minutne borbe u kojoj je na svim satovima bilo manje od minute igre (plus 10 sekundi za svaki odigran potez) izgubili smo na svim pločama.

U 2. kolu igrali smo sa šahistima OŠ Bartula Kašića kojih je bilo samo troje pa je Josipu na četvrtoj ploči automatski upisana pobjeda, a konačan rezultat bio je 2:2. Bili smo na petom mjestu i počeli smo se brinuti da nećemo osvojiti nijedan od tri pehara koje smo već vidjeli kod laptopa voditelja natjecanja i predsjednika Šahovskog kluba „Casper“  Veljka Šagija kojega Jakov, Karlo i Jure poznaju od vrtića. Nismo dobro igrali i zabrinuto smo razgovarali s profesorom Zdenkom Sikirićem koji nam je poručio: „Kad si gladan nisi svoj“, nakon čega smo išli kupiti hot dog, peciva i pizzu, a profesor nam je kupio čokoladu. Nakon što smo pojeli, bili smo spremni za daljnje partije.

Jure Skoblar preuzeo pehar

Imali smo za igrati još tri partije svaki od nas što je ukupno mogućih 12 bodova. U sljedeća dva sata pobijedili smo tri škole i osvojili 11 od 12 bodova. Pobjedama na prvoj, trećoj i četvrtoj ploči u 3. kolu svladali smo OŠ Zadarski otoci rezultatom 3:1 i u poretku se pomakli s petoga na četvrto mjesto.  S 8 pobjeda na svim pločama u  4. i  5. kolu meč s OŠ Petra Preradovića  i OŠ Sukošan, uspjeli smo osvojiti 3. mjesto. Pehar i priznanje za školu od Županijskoga školskog sportskog saveza preuzeo je naš najmlađi igrač Jure Skoblar iz 4. b razreda.

Jakov Skoblar, 7. r.

Foto: Arhiva šk. knjižnice