Koračići

NE TREBA SVE ŠTO RADIŠ BITI SAVRŠENO

 

NE TREBA SVE ŠTO RADIŠ BITI SAVRŠENO

 

Kada govorimo o pritisku savršenstva, najprije mislimo na pritisak za stvaranjem savršene osobnosti, savršenoga života: kako biti savršen roditelj, odlikaš, sportaš, prijatelj… Današnje generacije, roditelji, prijatelji i okolina pritišću nas da budemo savršeni. Često zbog ovakvih situacija, ne samo mladi već i odrasli, izgube samopouzdanje. Također, zbog nekih uvredljivih komentara uzrok su samoubojstva, ozljeđivanja samog sebe i depresije. Zbog svega toga čovjek se želi promijeniti kako bi se prilagodio nekome ili nekima. Mnogi se ljudi promijene samo kako bi se prilagodili drugima. Onda shvate da to više nisu oni, nego osobe koje su stvorili komentari drugih.

Prema našem mišljenju postoje tri najvažnije vrste pritiska za savršenstvo.

ŠKOLA

Naši postupci danas utjecat će na našu budućnost, stoga mnogi učenici osjećaju stres i pritisak ako pogriješe s ocjenama, pribojavaju se da neće upasti u srednju školu po želji ili da nikada neće uspjeti u životu, a najgore je kada nam roditelji još više „sole ranu“ i očekuju najviše i najbolje od nas stvarajući nam pritisak da imamo savršene ocjene pa nas je strah da ih ne iznevjerimo.

SPORT

Kad je u pitanju sport, tu su: treneri, suigrači, javnost, obitelji, prijatelji, fanovi… Svi oni polažu nadu u nas da možemo pobijediti, uspjeti, dobiti najbolji rezultat… Problem je to što sportaši osjećaju pritisak zbog njih jer ih je strah pogriješiti i iznevjeriti ih.

DRUŠTVO

Neke osobe osjećaju pritisak da moraju imati najbolju i markiranu odjeću, da moraju biti predivni, da također moraju početi pušiti i piti kako bi ispali „cool“, stoga se te osobe počinju mijenjati kako bi upali u određeno društvo. Oni najčešće mijenjaju svoj izgled, stav i ponašanje.

ZAKLJUČAK

I zato nije bitno što imaš, koliko imaš, koje ocjene imaš, što nosiš, s kime se družiš jer je bitno kakav si iznutra. Nitko nije savršen, stoga se riješite tog pritiska.

 

 

Petra Dukić, 7. a

Petra Prtenjača, 7. a 

Petra Zubčić, 7. a