Iz škole

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara i  Škabrnje

U petak 16. studenoga u Osnovnoj školi “Stanovi” održano je edukativno predavanje povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Predavači su bili bojnik Marijan Mađetić i namjesnik Zlatko Franić, pripadnici bojne postrojbe “Termiti”.

Da se ne zaboravi

Ravnatelj Markica Perić je održao prigodan govor nakon čega je uslijedila minuta šutnje za sve žrtve rata. Predavanja su bila namijenjena učenicima sedmih i osmih razreda. Predavači su svojim sjećanjima i fotografijama iz Domovinskoga rata učenicima približili događaje iz rata. Izlagali su i o procesu osamostaljenja Republike Hrvatske kao i o organizaciji obrane koja je u svojim početcima bila vrlo oskudna. Cilj ovoga, a i sličnih predavanja, je mladim generacijama prenijeti istinu o Domovinskome ratu, ukazati na sve ratne strahote i da se to nikad ne zaboravi.

Svitlo hrvatskoga križa

Ovom prigodom postavljena je izložba topovskih čahura “Svitlo hrvatskoga križa” i autentičnih predmeta iz Domovinskoga rata. Autor izložbe Zlatko Franić čahurama iz rata dao je novu i ljepšu ulogu – pretvorio ih je kako sam kaže u “svitlo”, odnosno u svjetiljke.

Učenici su paljenjem lampiona u dvorištu škole odali počast svim žtrvama Vukovara i Škabrnje stradalima prije dvadesetsedam godina.

                                                                                                                            Tekst: Stella Čolo, 8. r.

                                                                                                                        Fotografije: Ema Lukin, 8. r.